Любима местност на Фердинанд става крайградски парк

 "Ормана" ще е с нови игрища и пейки

Община Ямбол стартира дейности по почистване и облагородяване местност "Ормана". Тя се намира, в покрайнините на града и след обновяването, ще се превърне в любимо място за отмора на местните. 
Освен направата на нови игрища и монтиране на нови пейки, което ще стане със собствени средства на кметството, навръх големия християнски празник Света Богородица- 15- ти август, ще бъде пусната отново автобусна линия номер 11, свързваща Ямбол с Ормана.  Автобусите ще пътуват до 15- ти октомврри тази година включително, за удобство на гражданите през оставащите топли месеци.

Облагородяването на района „Ормана“, и обособяването на местността като зона за отдих и спорт, ще се извършва поетапно, съобщиха от общината в града. Първата част от дейностите ще приключат до два месеца.

От общината коментираха още, че финансова подкрепа за обновяването на кътчето за разходки и пикници, е била оказана и от страна на Държавно горско стопанство „Тунджа” - Ямбол. Част от дейностите се извършват и от общинските предприятия. В къщото време се разчита и на помощта на граждани и фирми, за да бъде извършен възможно най-голям обем от работа.

Името на местността в превод означава „гора“. Тук има  редки видове местни растения и местен дребен дивеч, разнообразна флора и фауна – например в местността цъфтят блатно кокиче и  „мразовец“, известен още като „кърпи кожух“ или „есенен минзухар“, тук живее и  колхидски фазан.

Разказва се, че рез 1901 г. Фердинанд дошъл в Ямбол на лов за фазани в „Ормана“ и красивата местност толкова го пленила, че си я пожелал. От общината обаче му обяснили, че гората снабдява града с дърва за огрев и това е по- важно от желанието му да стане резиденция.

Коментари

Задължително поле