Любимите рецепти на шеф Милош Костич

Готвил е за Путин и Берлускони, от две години работи в София

Шеф Милош Костич е обявен за един от 10-те най-добри главни готвачи в Русия, макар че по произход е сърбин. От две години живее и работи в София, в изискания средиземноморски ресторант “Порто Малтезе”. За него може да се каже, че е от хората, сбъднали детската си мечта. Още от малък обича да се върти в кухнята и да помага на майка си в готвенето, а на 16 години започва да работи в ресторантьорския бранш - първо в сръбски ресторант. Тръгва съвсем от нулата: мие чинии, приготвя хляб, пече сръбска скара. Едновременно с това ходи на училище. Припечеленото събира, за да заплати обучението си във висше училище за кулинарно изкуство. Пътят му сякаш е предопределен, защото цялата му фамилия се занимава с ресторантьорство.

Сега Милош Костич има 20 години опит зад гърба си, натрупан във Франция, Италия, Сърбия и други страни. Той се грижи за менюто на верига средиземноморски ресторанти в цяла Европа. Така получава покана да се присъедини към екипа на един от най-известните ресторанти в Москва.

Много известни личности са опитали неговото изкуство, включително Владимир Кличко и Силвестър Сталоун. Готвил е за президента на Русия Владимир Путин, за Силвио Берлускони, за много дипломати и политици. Всеки от тях има своите предпочитания, но общото е, че са привърженици на здравословната кухня - храната да е свежа и без силни подправки. “Трябва да готвиш с уважение към храната и към този, за когото готвиш. Независимо дали човекът е известен или не, аз се старая еднакво. Не би било честно, ако за всеки готвя различно”, казва шеф Костич.

Отличителният му стил можем да определим като “средиземноморски”. Забележителното при него е, че задължително готви с пресни продукти. Имено пресните риби, меса, плодове и зеленчуци са неговият закон. Един ден шеф Милош Костич би искал на отвори собствен ресторант, където да приложи уменията и да развихри въображението си, и е убеден, че това ще стане, когато му дойде времето.

Филе лаврак Provancale

Необходими продукти:
250 г. филе от лаврак
1 скилидка чесън
150 г. чери домати
3 с. л. зехтин 
Extra virgin
150 г. маслини Каламата
30 г. каперси
50 г. бяло вино 
сол, черен пипер на вкус
пресен босилек 
за декорация
Начин на приготвяне:
Загряваме зехтина на среден огън, слагаме лаврака първо от страната на кожата за 3 минути, добавяме чесъна, чери доматите, каперсите и маслините. Всичко сортираме за 4- 5 минути, докато омекнат доматите и пуснат сок, и добавяме бялото вино. Отново оставяме за 3-4 минути. При сервирането декорираме с пресен босилек.

Скариди соте

Необходими продукти:
10-12 скариди
3 скилидки чесън
150 г. бяло вино
150 г. масло
пресен магданоз 
сокът на половин до един лимон
зехтин
Начин на приготвяне:
Загряваме зехтина силно, добавяме скаридите и пържим около 2 минути. Добавяме чесъна, бялото вино и задушаваме още 2 минути. След това добавяме маслото, лимоновия сок и нарязания магданоз и задушаваме още 5 минути.

Сьомга в сос Алфредо

Необходими продукти:
200 г. филе от сьомга 
без кожа
3 скилидки чесън 
150 г. гъби, нарязани 
на жулиени
150 г. готварска 
сметана
50 г. пресен лук
пресен босилек
Начин на приготвяне:
Слагаме овкусената сьомга в термоустоичив съд. В отделен тиган сотираме чесъна, гъбите и пресния лук за 4 минути. След това добавяме сметаната и задушаваме още 2 минути. С всичко това заливаме сьомгата и печем 12 минути на предварително загрята фурна на 200 гадуса.

Калмари по сицилиански


Необходими продукти: 
300 г. калмари, изчистени и нарязани на шайби
1 глава стар лук 
3 скилидки чесън
200 г. пресни домати на кубчета
100 г. черни маслини
1 люта чушка
Начин на приготвяне:
Запържваме чесъна и лука в сгорещена мазнина 5 минути. Добавяме пресния домат, маслините и лютата чушка. Задушаваме около 7 минути. След това добавяме калмарите и задушаваме 3 минути. Овкусяваме със сол и пипер. Сервираме калмарите поръсени с прясна мащерка.

Морска кухня

Риби и скариди се готвят с любов

Средиземноморската кухня, за която много се пише и се споменава в почти всички диети, всъщност е понятие, което обединява поне 20 национални кухни - всяка със своите особености, но с преобладаващото участие на риба и морски дарове, зехтин, чесън, маслини, паста, хумус, пресни зеленчуци и плодове.

Приготвянето на морските дарове е истинско изкуство, в което се влагат и усет, и емоция. Те не изискват дълга кулинарна обработка - достатъчни са няколко минути на скарата или в тигана, в противен случай рискувате да получите жилаво месо. По структура те представляват мускул, а е известно, че колкото повече се вари подобно месо (не само от морски продукти), толкова повече се втвърдява.

Ако сте решили да мариновате рибата, не я дръжте в марината повече от 30, най-много 60 минути, защото има опасност при готвенето нежната є структура да се разпадне.

Коментари

Задължително поле