Любовник дал идея на Коко Шанел за собствен парфюм

Джаки Кенеди е облечена в костюм на Шанел, когато убиват мъжа ѝ на 22 ноември 1963 г.

Преди 100 години

Цифрата 5 е талисман на модистката

Жаклин Кенеди е почитателка на дизайнерката

Габриел „Коко” Шанел заема своето подобаващо място в историята не само заради модата си, освободила завинаги жените от тежките кринолини, многоетажните фусти и спиращите дъха корсети, а и с революционния за времето си парфюм „Шанел №5”, който представя пред клиентите си точно преди 100 години.

Казват, че историята на легендарния парфюм започва в една декемврийска нощ на 1919 г., когато Коко научава, че любовникът ѝ, бизнесменът Артур Капел, е загинал в автомобилна катастрофа. За да разсее мъката си, Коко заминава с приятели във Венеция, която много обича. Там среща създателя на популярните в Европа „руски балетни сезони” Сергей Дягилев. Той на свой ред я запознава с княз Дмитрий Павлович, братовчед на руския цар Николай II. Между Коко и аристократа емигрант възниква роман. Именно Дмитрий я съветва да създаде свой парфюм и я запознава с Ернест Бо - парфюмерист второ поколение, роден в Москва, чийто баща, французин, доставя аромати за царското семейство. След болшевишкия метеж Бо емигрира във Франция.

Княз Дмитрий Павлович запознава любовницата си Коко с парфюмериста Ернест Бо.

Шанел иска от него да създаде съвсем различен парфюм, нещо, което не съществува до момента в света. И той го прави. Смесва различни цветни аромати със синтетичните летливи вещества алдехиди и така се получава нещо съвсем ново, революционно, напълно в стила на дизайнерката. Това е първият парфюм от групата на флоралните алдехиди и първият по количество алдехиди, съдържащи се в композицията. Дори според една легенда асистентът на Ърнест Бо предозирал алдехидите по грешка...

Дотогава се продават натурални еднородни аромати, а този е богат, разнообразен, при това се носи леко из въздуха и оставя трайна женствена следа. Коко одобрява петия предложен ѝ образец и му дава своето име.

Така парфюмът става първият, кръстен на човек. Цифрата 5 никак не е случайна. Шанел я смята за свой талисман, заедно с лъва, под чийто зодиакален знак (петият в хороскопа!) е родена през 1883 г. Между другото, на надгробния паметник на модистката в Лозана, Швейцария, където е погребана през 1971 г., са изобразени пет лъвски глави. Тя винаги показва колекциите си на 5-о число от месеца, най-често през февруари и август.

Парфюмът на Коко Шанел отначало се продава в бутиците ѝ, където тя нарежда пробните да се пръскат с него, за да могат клиентките ѝ да го усетят. Тя самата се снима за първата му реклама до горяща камина. И това не е случайно - винаги го пръска над открит огън, така ароматът се понася из цялото помещение.
По време на Втората световна война дизайнерката затваря бутиците си, защото разбира, че не е време за мода. Тя се премества да живее в хотел „Риц”. Има интимни връзки с германския офицер и шпионин Ханс Гюнтер фон Динклаге. След освобождението на Франция Коко е обвинена в сътрудничество с фашистите и дори арестувана, но я освобождават по настояване на Чърчил. Тя е принудена да напусне страната и се установява в Швейцария за десет години.

Докато французите са гневни на дизайнерката, американските войници, влезли в Париж, се редят на опашки, за да купят „Шанел №5” и да го отнесат през океана като скъп подарък. През 50-те и 60-те години Коко шие тоалети за много холивудски звезди. Нейна почитателка е Жаклин Кенеди, която не само се облича в прочутите костюми и рокли на Шанел, но и употребява парфюма с името ѝ.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица