Грабител рецидивист влиза за две години в затвора

Марк Жирардели: С новия кмет на Банско мислим в една посока за развитието на ски зоната

Росен Желязков: Предлагаме промени в Закона за автомобилните превози в сряда

Стево Пендаровски: Македонският език е лингвистичен факт от десетилетия

Арестуваха 30-годишен шофьор, счупил с пистолет стъклото на друг водач след спречкване в Силистра

Събраха над 36 000 лева от Коледния благотворителен бал на кмета на Велико Търново Даниел Панов Средствата ще бъдат вложени за изграждане на покрита сцена на Летния театър на старата столица

Любо Ганев разкри саботаж на Инженера

Президентството: Точна информация за причините за катастрофата на НСО следва да бъде предоставена от компетентните органи

Захариева: България подкрепя задълбочаването на партньорството между ЕС и ЧИС

“Юнайтед“ и „Интер“ чакат „Лудогорец“

Заловиха наш крадец, издирван в Белгия

Нескопосани крадци станаха за смях в интернет (ВИДЕО)

Проф. д-р Ханс Беарбоом стана „Доктор хонорис кауза” на МУ-София

Аварийни екипи от цялата страна ще запушват течовете във водопровода на Перник

Осем БГ модни икони получиха смокинов лист

Любов в „Стая с камина” Нов сборник с къси разкази от Димитрина Бояджиева

Димитрина Бояджиева по време на премиерата.

„Танцуваха любимото си танго.Той, притискайки я страстно, уверено я водеше по дансинга.

„Обичам те”, шепнеше Тя и гледаше към Другия.”

Това е най-кратката творба в новия сборник, озаглавен „Стая с камина” (изд. „Фастумпринт”, 2017), който Димитрина Бояджиева предлага на четящата аудитория в България. Томчето с къси разкази съдържа 65 творби, отразяващи богатата палитра от съвременни теми и проблеми на градския човек – мечтатели и жертви на любовта.

Авторката представи книгата си в галерия-книжарница „София-прес” на 15 юни, като за нейното творчество говори проф. Банко П. Банков: „Най-характерното за нейната проза е, че тя е толерантна към героите си – охранители, проститутки, остарели самотници, мутри, мутреси, грабителите на демокрацията, деградирали наркомани, хора, които чакат своя шанс в живота… Тези герои са като изваяни, вие не може да ги забравите. Няма никаква предистория – разказът поглъща читателя от първото изречение, но той лесно се ориентира в недоизказаното. Нейната проза е от високо качество, нищо че тя не е във фокуса на медийните прожектори, нито присъства в класациите. Нека не забравяме, че писателят е бегач на дълги разстояния… Времето и читателите ще оценят нейния талант”.

Премиерата се водеше от писателя Кръстьо Раленков, който е и автор на предговора в изданието: „Бояджиева е умел, завършен, несъмнен разказвач. Затова и разговорът за нея започва от следващото ниво – нивото на различима естетическа специфика, на собствен, разпознаваем литературен глас… В повечето истории героите са захвърлени в бурното и доста мътно течение на съществуването и просто се борят да се вкопчат в някакъв бряг, да оцелеят”.

За сюжетните находки и оригиналния почерк, характеризиращ текстовете на Димитрина Бояджиева, говориха още нейни колеги: Димитър Христов, Светозар Казанджиев, Тенко Тенев, Пламен Панчев.

„Когато човек е сам, никога не може да бъде самотен, щом пред него се разстила светът на думите. Тъжно е, че книжарниците обръщат внимание само на най-изявените автори, политиката на разпространение е пагубна за неизвестните имена” – призна писателката, която през последните десет години прекарва голяма част от времето си в Испания – немалко от сюжетите в книгата отразяват екзотиката на тази страна.

Димитрина Бояджиева е автор на 7 книги, носител на първа награда за къс разказ „Златен ланец – 2008”, член на Съюза на българските писатели.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.