Любов в „Стая с камина”

Димитрина Бояджиева по време на премиерата.

Нов сборник с къси разкази от Димитрина Бояджиева

„Танцуваха любимото си танго.Той, притискайки я страстно, уверено я водеше по дансинга.

„Обичам те”, шепнеше Тя и гледаше към Другия.”

Това е най-кратката творба в новия сборник, озаглавен „Стая с камина” (изд. „Фастумпринт”, 2017), който Димитрина Бояджиева предлага на четящата аудитория в България. Томчето с къси разкази съдържа 65 творби, отразяващи богатата палитра от съвременни теми и проблеми на градския човек – мечтатели и жертви на любовта.

Авторката представи книгата си в галерия-книжарница „София-прес” на 15 юни, като за нейното творчество говори проф. Банко П. Банков: „Най-характерното за нейната проза е, че тя е толерантна към героите си – охранители, проститутки, остарели самотници, мутри, мутреси, грабителите на демокрацията, деградирали наркомани, хора, които чакат своя шанс в живота... Тези герои са като изваяни, вие не може да ги забравите. Няма никаква предистория – разказът поглъща читателя от първото изречение, но той лесно се ориентира в недоизказаното. Нейната проза е от високо качество, нищо че тя не е във фокуса на медийните прожектори, нито присъства в класациите. Нека не забравяме, че писателят е бегач на дълги разстояния... Времето и читателите ще оценят нейния талант”.

Премиерата се водеше от писателя Кръстьо Раленков, който е и автор на предговора в изданието: „Бояджиева е умел, завършен, несъмнен разказвач. Затова и разговорът за нея започва от следващото ниво – нивото на различима естетическа специфика, на собствен, разпознаваем литературен глас... В повечето истории героите са захвърлени в бурното и доста мътно течение на съществуването и просто се борят да се вкопчат в някакъв бряг, да оцелеят”.

За сюжетните находки и оригиналния почерк, характеризиращ текстовете на Димитрина Бояджиева, говориха още нейни колеги: Димитър Христов, Светозар Казанджиев, Тенко Тенев, Пламен Панчев.

„Когато човек е сам, никога не може да бъде самотен, щом пред него се разстила светът на думите. Тъжно е, че книжарниците обръщат внимание само на най-изявените автори, политиката на разпространение е пагубна за неизвестните имена” – призна писателката, която през последните десет години прекарва голяма част от времето си в Испания – немалко от сюжетите в книгата отразяват екзотиката на тази страна.

Димитрина Бояджиева е автор на 7 книги, носител на първа награда за къс разказ „Златен ланец – 2008”, член на Съюза на българските писатели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура