Любомир Кючуков: Не е изключено кралица Елизабет II да посети България

„Не е изключена подобна визита от гледна точка на това, че България и Румъния са единствените страни в Европа, които кралицата не е посещавала. От друга страна в последно време визитите ѝ са ограничени. По протокол посещава по една-две страни на година, а и програмата ѝ е планирана за години напред”, това каза пред Канал 3 бившият зам.-министър на външните работи, посланик във Великобритания и директор на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков по повод  поканата на президента Румен Радев към кралица Елизабет II или член на кралското семейство да посети България догодина.

 

„Има много въпроси, които са договорени, но докато всичко не е договорено, значи нищо не е договорено. Защото ще има един договор, в който всичко трябва да е договорено”. Това коментира по темата Брекзит бившият зам.-министър на външните работи.

„Повечето въпроси са изяснени – като статутът на чуждите граждани и икономическите взаимоотношения. Остава въпросът за Европейския съд и въпросът за границата между Реп. Ирландия и Сев. Ирландия”, обясни Кючуков относно преговорите.

„29 март е датата, която според Лисабонския договор Великобритания трябва да напусне ЕС. Това е датата на напускането, датата на която трябва да се изяснени всички механизми и трябва да бъде сключено споразумението. Оттам нататък има няколко преходни периода. Реално обаче споразумението трябва да бъде приключено в средата на следващия месец. Защото после трябва всички страни да ратифицират договори. А има някои страни, в които няколко парламента трябва да го ратифицират”, каза той.

Какво обаче ще се случи, ако не се стигне до споразумение между Великобритания и ЕС.

„Възможността да има Брекзит без договор... – никой няма представа как ще се осъществи. Защото това са стотици правни норми, които не е ясно как ще продължат да функционират. Втората възможност е за удължаване на преговорния период, който отново трябва да бъде одобрен от всички страни-членки и това отново ще бъде доста трудно”, каза още Кючуков и обясни, че едва ли е възможно да се чака новата Европейска комисия.

Относно проблемната граница между Република Ирландия и Северна Ирландия той поясни „Първият проблем е как да няма граница, където трябва да има. Защото, когато Великобритания напусне ЕС, трябва да се появят граници, които трябва да регулират движението – движението на стоки, движението на хора и т.н. Единственото решение да няма граница е Великобритания да бъде тип Норвегия и да стане част от търговско споразумение. При това положение обаче Великобритания трябва да се съобрази с всички правила на ЕС, а освен това трябва и да си плаща за това, както прави и Норвегия”, поясни дипломатът.

Той поясни, че наличието на границата ще доведе до сътресения в Северна Ирландия, тъй като страната е поставила условие за Брекзит е именно да няма граница. Именно северноирландската партия крепи правителството на Тереза Мей. Може дори да се стигне до „екзотичен” вариант да има вътрешна граница между Северна Ирландия и Обединеното кралство само за да не се налага да има граница между Сев. Ирландия и Реп. Ирландия – това обаче означава откъсване от Обединенето кралство.

„Проблемът със Сев. Ирландия продължава да бъде ключов и докато той не бъде решен, няма да има споразумение”, категоричен е Кючуков. „Като че ли преговорите се водят не толкова между Брюксел и Лондон. А в рамките вътре на Консервативната партия в Лондон. Защото именно там са големите различия. Неслучайно Борис Джонсън, който е привърженик на твърд Брекзит така критикуваше Тереза Мей. И ако тя стигне до договорка, ще бъде критикувана за това какво споразумение е постигнала. Ако ли не – защо не е постигнала споразумение”, добави Любомир Кючуков.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България