Кметът на Шумен Любомир Христов: Привлечени инвеститори отварят 1100 работни места

- Г- н Христов, след година и половина на кметския пост кое оценявате като най- голямото си постижение за Шумен?

- Още по време на предизборната кампания обещахме отношението към хората, които създават работни места, да се промени. Един от приоритетите ни беше да намалим бюрокрацията при обслужването на бизнеса. Това, за което говорихме преди година, се случи и многото направени контакти доведоха до инвестиции от световни фирми в Индустриалния парк на Шумен. До лятото предстои да заработи завод за производство на изолационни материали със 150 работни места. В непосредствена близост започва изграждане на следващо производство. Това е американска фирма, която произвежда над 1100 кухненски артикула за ИКЕА и ще наеме 200 души. В момента се утвърждава проект за текстилно предприятие с над 40 места. Започва изграждане на малка печатница в парка, купен е и терен за предприятие за тестени замразени изделия. В района на завод “Алкомет” се изгражда друго предприятие за производство на медни проводници, което ще наеме 200 души. До края на годината над 1100 шуменци, а и специалисти от страната ще намерят работа в Шумен. Смятам, че откриването на работни места ще издърпа града и ще задържи младите хора в Шумен.

- А уж казват, че кметовете не откриват работни места?

- Да, така е, но способстват, като създават добри условия за съществуване на бизнеса, а той наема хората. Ние като община съдействаме на всеки инвеститор, като намаляваме сроковете за всякакви процедури до строителството. Няма как да не се похвалим, че се строи и обект на “Практикер”, който ще наеме 80 души.

- Точно неговият инвеститор похвали работата си с общината. Наистина ли успяхте да промените чиновниците?

- Има какво още да се желае. Всеки служител в общината трябва да осъзнае, че е на това място, за да помага на гражданите и бизнеса, а не да създава пречки за реализиране на техните проекти.

- Сигурно сте имали и разочарования в работата, има ли такова, което ще се отрази на плановете ви за развитие на общината?

- Бих казал, че ми е болно, като усетя непризнаване и рушене на хубавото, което правим, въпреки тежкото ни финансово наследство. Ето елементарен пример - сменихме табелите на входа на града и веднага някой ги нашари със спрей, а подмяната стана със средства от всички нас, включително сигурно и от драскащия. Изправихме мантинелите на Шуменското плато, сменихме пътните знаци и след месец са изпочупени. Най-фрапиращо е изхвърлянето на строителни отпадъци в парка. А ние сме създали условия - двете сметопочистващи фирми поставиха специални контейнери. Друг пример са 1300-те стъпала до паметника „Създатели на българската държава”, които не бяха осветени над 10 г. Отстранихме повредите и на следващата вечер някой преряза захранващия кабел, ремонтирахме и пак го срязаха. Сигурен съм обаче, че повечето шуменци пазят и искат да е чисто, другите са малка група.

- В ход е създаване на общинско предприятие “Чистота”. В това ли е решението на проблемите с хигиената?

- Ръководството на общината смята, че с общинска фирма по-ефикасно ще почистваме града, ще бъдем по-маневрени, защото организацията остава изцяло наша и при нередности ще реагираме своевременно. При сегашните договори с фирмите за сметоизвозване, каквото и да поискаме допълнително като услуга, трябва да заплащаме, налагат се и допълнителни обществени поръчки и това затруднява дейността. Отделили сме 1,5 млн. лв. за създаване на общинското предприятие. Текат процедурите за купуване на автомобили, нужни са и контейнери, в момента се изгражда базата. Най-вероятно през есента предприятието ще стартира, но на първо време ще поеме дейността в половината град. На следващ етап ще донадграждаме и се надявам догодина да поеме сметоизвозването на цялата община.

- Но няма да вдигнете такса смет?

- Целта ни е да я запазим, а след анализ може и да я намалим. В преговори сме с германски инвеститор за изграждане на завод за преработка на битови отпадъци. Няма да плащаме за преработка на сметта, която ще доставяме на фирмата. Няма да трупаме боклук на сметището, ще си спестим таксите за депониране и сепариране, заводът ще открие работни места и ще произвежда електро- и топлоенергия.

- В сезона на строителството сме, ще усетят ли съгражданите ви видима промяна във всеки квартал?

- Започват ремонти, които коренно ще променят не само отделни райони, а целия град. Над 7 млн. лв. ще бъдат вложени за подобряване на градската среда в Шумен по ОП “Региони в растеж”, предвидено е благоустрояване, рехабилитация на пешеходни алеи и тротоари, озеленяване и подмяна на осветление. Текат процедурите на обществените поръчки и като се изберат изпълнители, започва строителство. В кв. „Тракия” ремонтите са по 11 улици, предстои рехабилитация на ул. “Тича”, рехабилитация на парка до новата поликлиника. Ще се работи и по кръстовището на бул. “С. Велики” и ул. “Станционна”, цялостна рехабилитация предстои и по ул. “Съединение” от пенсионерски клуб 7 до съдебната палата. Две кръгови кръстовища ще бъдат изградени по бул. “С. Велики” и до улицата към университета. Те ще са със средства на инвеститора в “Практикер”. При строящата се спортна зала “Арена Шумен” също са предвидени две кръгови кръстовища за по-добра пропускливост на булевардите. Не забравяме и селата и въпреки недостига на средства там ще се извършат ремонти на сградите на кметствата, на читалища и на улици.

- Шумен беше закъснял със санирането, вече на входа посрещат обновени блокове, наваксахме ли?

- Не само на входа, а в целия град вече има много обновени сгради. За 27 блока имаме договори за целево финансиране за 13,845 млн. лв. Виждате колко голяма е разликата и шуменци я усещат. Получаваме много приятни писма и обаждания по телефона от хора, които благодарят, че апартаментът им е саниран.

- Общината вече е готова с проект за пречиствателната станция за питейни води, ясно е, че ще струва 16 млн.лв. Какви са шансовете строителството й да започне скоро?

- Да, готови сме с проекта, но държа да отбележа, че нашият кметски екип промени площадката, където ще се изгражда съоръжението. Това беше много важно, защото така ще се икономисат над 4 млн.лв. от стойността за изграждането й. Имам уверението от предходния кабинет, че ще бъдем подкрепени, продължаваме да водим разговори и се надявам, че в нашия мандат ще започне строителството на пречиствателна станция за питейни води. Това е нещо, което шуменци очакват от десетилетия. Дори до края на мандата ни може да я изградим. В момента се правят прединвестиционни проучвания и за алтернативни водоизточници за захранване на Шумен. Това са старите кладенци, незнайно защо изоставени и затлачени, а качеството на водата им е изключително добро, тя се изтегля от дълбочина 300-500 м. С използването им ще отпаднат много неудобства за шуменци, защото сега аварии на стария довеждащ водопровод от яз. “Тича” оставят града с дни без вода.

- Започнатият старчески дом в Шумен не е помръднал. Ще подновите ли искането за държавна субсидия?

- Поставил съм си и тази задача. Нашите родители и възрастни съграждани заслужават по- добри условия. Една от първите срещи, които ще проведа с новия кабинет, е за осигуряване на средства за довършване на дома за стари хора.

- И паркирането е стар проблем, общинският съвет гласува “паяк” да бори нарушителите. Какво още ще предприемете?

- Това е проблем за всички градове, много домакинства имат по 2 и повече автомобила. Проучваме възможност за допълнително изграждане на паркоместа, до седмица комисия ще направи оглед.

- Приемните ви дни са пълни с посетители, освен проблеми чувате ли похвали?

- Има и похвали, за седмица решихме проблеми на пенсионер, посещавал кметовете преди мен. На следващата приемна дойде и благодари. Понякога още в разговора с едно телефонно обаждане се решава всичко. Голяма част от жителите обаче идват заради лошото състояние на улиците. Виждаме проблемите, но м.г., като направихме бюджета, останаха само 200 000 лв. за рехабилитация. Тази година отделихме много повече средства, но може да се намалят, защото дойде решение от съда, че губим делото за комплекс “Фабулис”, което е от 2011 г. и общината дължи 1,2 млн. лв. на наемателя. От друга страна пък хубаво е, че намерихме инвеститор за този обект и той отваря до месец. Хората са в правото си да искат добри улици, тротоари, осветление и аз ги уверявам, че насочваме всеки ресурс и максимално икономично оползотворяваме средствата. С организацията, която сме създали, можем да контролираме всички средства в общината. Дори от Академията в Свищов ни поканиха да предаваме опита си за контрол. Нека шуменци са сигурни, че съхраняваме и изграждаме, но е важна и тяхната подкрепа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта