"Любопитно петолиние" на Тома Спространов отпразнува 50-годишен юбилей

Предаването "Любопитно петолиние" на Радио Пловдив с автор и водещ Тома Спространов отбеляза 50-годишен юбилей в ефира, в който за първи път се появява на 1 януари 1967 година. Оттогава насам тричасовото предаване се излъчва неизменно всяка неделя от 15 до 18 часа с изключение на последното си издание за 2016 година, което бе изтеглено за 31 декември (събота) от 19 до 22 часа, тъй като от 1 януари 2017 г. "Музикаутор" едностранно прекрати договора си с БНР и по Радио Пловдив временно ще се излъчва само класическа музика, джаз, автентичен фолклор или песни, чиито автори и изпълнители са починали преди повече от 70 години.

В юбилейното издание на "Любопитно петолиние" Тома Стространов заложи на рок концерт на Клиф Ричард и на най-доброто, излъчвано в ефира през първите 50 години от съществуването на най-старото живо музикално предаване на Балканския полуостров. Тома Стространов започва работа в Радио Пловдив малко след уволнението си от казармата през 1962 г. като водещ на "Добро утро" и "Добър ден", а на 1 януари 1967 г. поставя началото на "Любопитно петолиние", обединяващо три други предавания - "На крилете на песента", "Минути за джаз" и "Нашият дискоклуб".

По традиция музиканти и слушатели представят в "Любопитно петолиние" дискове, касети и плочи от своите колекции. Сред гостите в студиото са били "Щурците", "ФСБ", "Фактор", "Тангра", "Сигнал", "Тоника", унгарците от "Локомотив ГТ" и "Омега", Лили Иванова, Мими Иванова, Йорданка Христова и много други български и чужди певци. В "Любопитно петолиние" за първи път са записвани парчета на групите "Остава", "Паралел 42" и Петя Буюклиева. "Любопитно петолиние" не е прекъсвано дори веднъж, макар че заради операции от разширени вени на краката на няколко пъти се налага Тома Спространов да бъде ваден по пижама от болницата, каран с кола до студиото и връщан обратно след края на предаването.

Пловдивчанинът Тома Спространов е определян като най-разпознаваемия глас в родния радиоефир. Сред слушателите на програма "Хоризонт" на БНР той е познат и като водещ на стартиралото на 4 януари 1979 г. предаването "Пулсиращи ноти" и рубриките "Томи представя" и "Любими до болка". Сред слушателите Тома си е заслужил почетното прозвище човекът-радио, а за 75-годишнината си бе награден от Министерството на културата с приза "Златен век". Музикален редактор по призвание Тома Спространов формира вкуса на няколко поколения, дава трибуна и тласък на кариерата на най-обичаните родни поп и рокзвезди.

Благодарение на Тома Спространов в България за първи път звучи музиката на "Бийтълс", "Ролинг Стоунс", "Шадоуз" и пеят световни знаменитости като Тина Търнър. Срещата и интервютата със соул кралицата, Рей Чарлз и Джеймс Браун са сред най-паметните не само в родния радиоефир, но и в живота на Тома Спространов. По забавен начин и с чувство за хумор Тома Спространов разказа интересни епизоди от историята на джаза и рокендрола и любопитни случки от живота на известни чужди и български музиканти и певци. Работил и в поп шоуто на българската редакция на Би Би Си "Мега час" и като водещ на телевизионните предавания "Томи представя" по "Евроком България", "Рок & Хеви с Тома Спространов" по Военния телевизионен канал и "Хавата на Томата" по Пловдивската обществена телевизия "Тракия" и преподавател по история на поп музиката и джаза в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура