Лясковец чества 200 години образователно дело

Първоприемникът на най-старото училище в Лясковец - Начално училище “Цани Гинчев” чества две юбилейни годишнини - 200 години образователно дело в Лясковец и 110 години от построяването на училищната му сграда.

По най-стари данни първото училище в Лясковец е открито през периода между 1815 и 1820 година. Първи учител там бил Груята – шивач-кожухар. Той учел децата на славянско четмо и писмо. Учениците пишели на панакида – дъска от кайсиево-зарзалово дърво. По-късно била въведена и друг вид дъска – шкедра, обшита с кожа, която се измивала от написаното и след изсушаване пак се използвала.

През периода от 1904 до 1906 година, със средства, дарени от братята Атанас, Цоню и Илия Бурови и тяхната майка – Стана, по архитектурни планове на Петко Иванов Момчилов от Горна Оряховица, се построява училище, станало известно като Буровото училище. В него вече 110 години се учат децата на Лясковец. Днес то се нарича Начално училище „Цани Гинчев“ и носи името на известния учител и възрожденски деец, роден и живял в Лясковец.

По време на тържествата ще бъде излъчени филм за братя Бурови и изпълнения на Николай Чочев, който прослави Лясковец в цяла България и по света. Програмата ще продължи с тържествен концерт на възпитаниците на Начално училище “Цани Гинчев”. По време на празника ще бъде връчена за пръв път и учредената през тази година награда “Випускник на годината”. Тя се дава на един от завършващите четвъртокласници за показан отличен успех по време на обучението в училище и добро отношение към учениците и учителите. Пръв неин носител е Дарина Хараламбус.

Честването ще приключи с тържествен коктейл във Ваканционно селище “Манастира”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България