Биг Бенд- Благоевград и музикално училище „Престо” подариха коледен концерт на жители и гости на града

Харчим 275 лв. на човек за празниците Цените са със 7-11 на сто по-високи спрямо миналата година

Труд Уикенд – един вестник за два дни

Откриха жив бедстващия в Пирин младеж

„Пепеляшка“ оживя във фоайето на Община Благоевград по време на „Часът на приказния разказвач“

Макрон: ЕС може да „изясни“ споразумението за Брекзит, но няма да го предоговаря

Сърбия обмисля отговор на решението на Прищина да създаде косовска армия

Ректорът на СУ: „Лозенец“ не е правителствена болница, мнозинството от пациентите ѝ са обикновени граждани

Руски боен кораб мина през Босфора на път към Средиземно море

Централната софийска баня не може да е спа център, дебитът на водата е недостатъчен

Стандартът ни на живот 50% от този на французите

Русия поиска мисията на ООН да разпусне армията на Косово

УНСС стартира изграждането на модерен научен комплекс

Очите на Самуил пак ще светят Бизнесменът Красимир Дачев ще финансира ремонта

Петя Аврамова: До 2024 г. трябва да имаме цялостна магистрала от София до Варна

Лятното часово време: или за всички, или за никого Над 250 отговора в минута в онлайн запитване на Еврокомисията

Онлайн запитването да има ли лятно и зимно часово време стартира на 4 юли и ще продължи до 16 август. То генерира огромен интерес – над 250х отговора в минута, става ясно от интервю на еврокомисарката Виолета Булк за „Зюддойче Цайтунг“.

Дали самата тя вече е гласувала? Да, гласувала е, но предпочита да запази отговора си в тайна, защото „това си лично нейна работа“, въпреки че запитването е открита консултация на Еврокомисията. Тя кани европейските граждани да споделят какво мислят за лятното часово време: да бъде ли то запазено или да бъде премахнато.

Еврокомисарката добавя, че ЕС не „властва“ над времето. Страните от съюза сами избират в коя часова зона да се намират – така ще остане и занапред. Тя припомня, че има правила за лятното и зимното часово време, които ЕС е приел през 1980-те. Тогава е решено, че страните-членки трябва да завъртат стрелките на часовника едновременно. Защото ако го правят всяка, когато си поиска, нямаше да го има общият пазар – най-важното постижение на ЕС.
„Запитването на ЕК явно е събудило голям интерес, защото страницата често не се отваря…- посочва Виолета Балк. ИТ-експертите обаче се справяли с проблема.

„Всеки глас е важен“, казва евкрокомисарката. И обяснява, че не е поставена възрастова граница за участие в допитването. Въпросите са преведени на всеки от официалните езици в ЕС, но всеки гражданин може да гласува само по веднъж.

„Освен това, техническият отдел се старае да спре автоматичното попълване на въпросника от т.н. „ботове“. Подобни трикове биха опорочили оценката на резултатите“, споделя Булк. Тази оценка е необходима заради редица запитвания от ЕП, страните от ЕС и европейските граждани. „Комисията има законовото право да задължи всички държави в ЕС да премахнат лятното часово време“, посочва еврокомисарката. Според неофициални запитвания в Интернет, две трети от участниците искат лятното часово време да бъде премахнато. За резултатите от официалното запитване ЕК ще информира след като то приключи.

(Със съкращения)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Балк или Булк? По-добре е Виолета Булка. Лятното часово време трябва да се премахне и цяла Европа да се върне към астрономическото време.

  2. Разбира се, че лятното време трябва да остане. Ако не искаме да сменяме времето просто да премахнем зимното.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.