Лятото си отива, културата идва

Най-интересните музикални събития през новия сезон

ФСБ отбелязва 40-годишнина на сцената на “Аполониия”, Горан Брегович в Пловдив на 26-ти и 28-ми септември

Лятото си отива бавно, а културният живот се събужда бързо. С падането на температурите театрите и концертните зали отново се пълнят, а по традиция септември и октомври са най-наситени със събития за всеки вкус. Ако сте решили да завършите лятото с музика или театър сега е момента да си подсигурите билет, а “Труд” събра за вас най-интересните предложения.

От снощи Созопол е завладян от духа на емблематичната “Аполония” и така чак до 8 септември. Фестивалът ще представи над 70 културни събития, сред които любимите на публиката “Цената на успеха”, “Книжна Аполония” и “Детска Аполония”. Тази вечер писателят Георги Господинов ще представи книгата си “Всички наши тела” , а почитателите на театъра ще могат да видят моноспектакъла “Чамкория”, който донесе на Захари Бахаров тазгодишните “Икар” и “Аскеер” за главна мъжка роля. Голямата звезда на музикалната сцена ще бъде Белослава.

Кулминацията на програмата тази година ще бъде закриването на фестивала от ФСБ, които ще отпразнуват 40 години от създаването на групата на сцената на Аполония на 8 септември. Сред останалите акценти в програмата са изпълненията на Хилда Казасян, Милица Гладнишка, Jeremy?, както и актьорските изяви на Асен Блатечки, Теодора Духовникова и Луиза Григорова.

На Лятната сцена в Пловдив пък тази вечер ще има благотворителен концерт част от кампанията “Да събудим Павел” - насочена срещу агресията по пътищата. Средствата от спектакъла ще бъдат използвани за лечението на музиканта Павел Дюлгерски, а в негова подкрепа ще пеят Валя Балканска и Петър Янев, Ренегат, Хоризонт, Мастило и много други.

Също тази вечер Gravity Co и Jeremy? ще свирят в Маймунарника в София, а сезонът на Какао Бийч ще закрие хитовият италиански диджей David Squillace.

Утре вечер Античният театър под тепетата ще бъде арена на “Заедно” - съвместен концерт на момичетата от 4Magic, Любо Киров, Марги Хранова, Art Voice Centrе и Биг Бенд Пловдив.

На 4 септември е поредният концерт от турнето на Любо Киров в летния театър в Русе, а на 5-ти – във Велико Търново.

На 13-ти в лятната сцена на столицата – кино Кабана концерт ще изнесе Рут Колева, а на 26 септември почитателите ще могат да чуят изпълнението на Белослава.

На 18 септември София избира своята песен на конкурса, част от осмия Международен фестивал за поп и рок музика – “София 2018” с участието на обичани български изпълнители. Фестивалът е в Културния календар на столицата и се организира от Sprint Production с подкрепата на Министерството на културата, Столичната община и Българската национална телевизия. Фестивалът подкрепя благотворителна кампания “Нека бъдем по-добри” за изграждане на Център за лечение на хора, пострадали при инциденти, и хора в будна кома в Панчарево.

В зала 1 на НДК под съпровода на Фестивален оркестър София ще бъдат изпълнени финалните песни, който се състезават в конкурса.

На 26 септември над 50 музиканти, певци и танцьори от ансамбъл “Филип Кутев”  ще представят пред зрителите за първи път в София, самостоятелен концерт-спектакъл “Фолклорни класици”.

Отново на 26-ти и след това на 28-ми Античният театър в Пловдив пък ще събере феновете на Горан Брегович.

Местата за концерта на рок звездата на бивша Югославия и неговия “Оркестър за сватби и погребения” свършиха за дни. Билетът за двучасовия балкански лайв под съпровода на неостаряващия гений се оказа най-търсеният пас в града под тепетата за гостуването на звездата тази година у нас.

Именно огромният интерес бе и причината организаторите на събитието да обявят още едно шоу на 26 септември.

Последното голямо музикално събитие за септември е “Шоуто на ABBA”, което идва за първи път в България за един впечатляващ концерт. На 29 септември в Зала 1 на НДК българската публика ще има възможността да преживее отново магията на скандинавската група в двучасов лайв, посветен на 45-годишната музикална история на ABBA.

 

Класика

Месец на „Мамма миа“ в Софийската опера

Във Филхармонията гостува грузинският бас Паата Бурчуладзе

Септември е месецът на “Мамма миа”. Мюзикълът на Софийската опера и балет беше страхотен хит в края на миналия сезон, затова бяха обявени още седем представления. Датите са 12, 13, 14, 15, 16 и 18.09, като на 16-и има две представления - от 11 и от 19 ч. Хитовият спектакъл влиза в програмата като постоянно заглавие, така че може да бъде гледан и след това - през октомври, януари и май.

Балетът “Зорба Гърка”, който трябваше да се играе на 11 септември, е отменен по технически причини. С тази постановка на 15-и нашият балет танцува на Панатинейкос. Участват гост-изпълнителите Дан Хайя от Румъния в ролята на Зорба и италианеца Алесандро Макарио като Джон. Марина ще изпълнява Марта Петкова, Йоргос ще е Никола Хаджитанев, а Мадам Ортанс - Марина Маринова.

Сезонът в Софийската опера реално започва след турнето в Япония от 1 до 18 октомври. Това е шестото турне на Националната ни опера.

Новият оперен сезон ще бъде открит на 27 октомври с “Янините девет братя” от Любомир Пипков. В началото на ноември ще можем да гледаме балетите “Жизел” от Адолф Адам(3.11), “Зорба Гърка” от Микис Теодоракис (4.11) и “Баядерка” от Лудвиг Минкус (10.11). На 24 ноември ще има “Лебедово езеро” от Чайковски, а на 30-и - “Петрушка” и “Жар птица” от Игор Стравински. Голямата балетна премиера тази година е “Легенда за езерото” на Панчо Владигеров - първият спектакъл е на 15 март.

Публиката очаква с нетърпения новия, голям Вердиев цикъл, който започва със “Симоне Боканегра” с премиера на на 17 ноември и следващи представления на 18, 20, 21, 22 ноември, “Травиата” през декември и завършва през януари с “Трубадур”. Други оперни премиерни заглавия са “Дон Паскуале” от Доницети и мюзикълът “Мери Попинз”. Традиционно краят на сезона е посветен на Вагнер. За удоволствие на вагнерианците през юли 2019 г. ще бъдат възстановени от репертоара “Тристан и Изолда” и “Парсифал”.

С началото на есента в Софийската филхармония започва тематичния цикъл “Руски приказки”, който започва на 21 септември в зала “България” големият грузински бас Паата Бурчуладзе ще представи сцени от “Борис Годунов” - операта, която му осигурява запазено място на най-големите оперни сцени. Във втората част на забележителния концерт Софийска филхармония ще изпълни Симфония ? 2 от Рахманинов, дирижира маестро Найден Тодоров.

Столичани и гости на столицата ще се насладят на таланта на Бурчуладзе за първи път от над 30 години. Малко известен факт е, че в зората на своята кариера участва в “Севилският бръснар” в Софийска опера. С топли чувства Бурчуладзе си спомня за оперните ни звезди Николай Гяуров, Гена Димитрова, Анна Томава-Синтова, Никола Гюзелев, с които не веднъж е пял на големите оперни сцени.

Цикълът включва още “Звездите Светлин Русев и Людмил Ангелов в памет на Кристиан Таков” (4 ноември 2018), “Нежната цигулка на Божидара Кузманова - Жар птица” (24 януари 2019) и “Витруозът Светлин Русев” (14 февруари 2019).

В Оперетата откриват сезона на 30 септември с гала концерта “Празник на оперетата и мюзикъла”, в който публиката ще чуе най-обичаните и популярни мелодии от света на мюзикъла и оперетата. Преди това обаче на 5 септември Музикалният театър “Стефан Македонски” гостува на Античния театър в Пловдив с най-новата си постановка “Българи от старо време” от Асен Карастоянов.

На 3 и 4 септември оперната звезда Калуди Калудов, който празнува 40 години на сцената, започва националното си турне в ролята на Канио от операта “Палячи” на Леонкавало. Първите две представления от турнето са във Варна в шапитото на цирка /бул. “Цар Освободител” до бензиностанция “Кава Петрол”/. Спектакълът е съвместна продукция на Старозагорската опера и Академичен цирк “Балкански” с режисьор Огнян Драганов. Премиерата се състоя с небивал успех на 20 юни в Стара Загора.

 

“Забраненото шоу” разкрива мръсните тайни на телевизията

Камен Донев и Димитър Рачков събират любителите на комедията

Най-добрите стендъп комици с представление в НДК

В началото на есента по традиция има изобилия от събития и за любителите на комедията. На 18 септември в летния театър в Плевен стартира турнето на “Забраненото шоу на Рачков”. Комедийният моноспектакъл е първото телевизионно шоу извън телевизията, което разкрива смешната страна на телевизионните продукции, вкопчени във вечната борбата за рейтинг.

Той ще премине през още четири града – Добрич (28 септември), Русе (19 октомври), Хасково (9 ноември) и Благоевград (4 декември).

Три години след като театрално представление за първи път напълни най-голямата зала в България - “Арена Армеец” хитовият спектакъл “За сватбите” на Камен Донев акостира в Шумен. На сцената ще видим 35 български музиканти и 20 танцьори. Представлението е истинско зрелище за сетивата и се различава от обичайния стил на Донев – това е разказ за българските традиции, поднесен с много хумор.

На 31 октомври пък Донев ще представи в Зала 1 на НДК втората част на емблематичната “Лекция за всеобща просвета”.

Друго предложение за любителите на комедията е Фестивал на Комедията София 2018, който обещава да бъде най-голямото стендъп комеди събитие, правено някога в България.

Кулминацията на продължаващия цял месец фествал ще бъде Main Event шоуто, което ще събере на сцената на Зала 1 НДК най-добрите стендъп комедианти в страната с техните най-добри и ексклузивни шеги на 15 октомври.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура