Магазините са със стабилна възвращаемост

Инвестициите в офиси носят 8% доходност, а търговските площи осигуряват 7,75%.

Инвестират при нисък риск

Повечето купувачи са местни

Инвестициите в бизнес имоти в страната през първата половина на година възлизат на 19 млн. евро, пише в анализ на консултантска компания. 43% от тях се дължи на сделки с търговски площи, следвани от жилищни площи (29%), офис площи (17%) и индустриални и логистични площи (11%). Българските купувачи продължават да доминират и надвишават международните поради несигурността, породена от Covid-19, и ограниченията за пътуване.

Нивата на възвръщаемост от търговски площи остават стабилни (7,75%), а инвестициите в индустриални и офис площи носят съответно 8,5% и 8% доходност. Нискорисковите инвестиции са предпочитани, като инвеститорите фокусират вниманието си върху активи клас А в наложени локации, с нисък процент свободни площи и висок интерес от страна на наемателите.

Инвеститори, които искат да имат по-разнообразни активи, проявяват по-голям интерес към сегменти като логистичния, жилищния, както и към и търговските паркове.

Забелязва се частично несъответствие между очакванията на продавачи и купувачи по отношение на пазарната доходност от инвестиции в офиси. Въпреки това, инвеститорите ще се стремят да вложат натрупания капитал с цел запазване на стойността поради очакванията за инфлация, посочват консултантите.

Сегментът на логистични площи е във фаза на развитие на нови проекти, тъй като пандемията доведе до известна корекция в цените на парцелите за строеж. Наличието на складове, осигуряващи доход, остава оскъдно, поради все още големия дял на индустриални и логистични компании, които ползват собствени имоти.

Продажните цени на логистични имоти, носещи доход, се покачват, което води до намаляване на дохода от инвестициите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти