Магдалена Милтенова, Конфедерация на автобусните превозвачи: Тол системата ще покрива 19-20% от пътищата

Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. Снимка: БТВ

За автобусите тарифите на тол системата ще бъдат между 1 и 4 стотинки максимална цена, а между 10 и 20 стотинки са най-високите цени за колегите от товарния сектор. Това каза Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи по БНТ.

"Реално за автобусите ще бъде между 1 и 4 стотинки максимална цена, разбира се, най-високата цена е за автомагистрали, и между 10 и 20 стотинки са най-високите цени за колегите от товарния сектор. Но тъй като днес ще бъдат качени, ще можем да имаме точните цифри", каза тя.

Основната тежест от тол системата, основните такси, които ще бъдат заплатени, всъщност ще бъдат от товарния бранш. Именно заради това нещо те казват, че сумите, които реално са посочени от тях, са достатъчно, за да бъде покрит бюджетът, който е заложен от държавата, за да бъде събран от тол системата, посочи Милтенова.

"Премиерът взе едно много мъдро решение да направим въвеждането на тол системата с цените, които браншът предлага, за да може да няма спорове по темата. Като съответно колегите поеха ангажимента, че на 1 юни, ако справките и данните покажат, че на практика тези суми наистина не покриват нуждите на бюджета, те ще бъдат договорени във възходящ ред", коментира представителят на превозвачите.

"Това, което на практика договорихме по отношение на обхвата е, че в обхвата на тол системата ще останат автомагистралите и първи клас пътища, както е във всички европейски страни, т.е. ние не сме открили топлата вода, не сме направили нещо ново и различно, от това, което се прави в Европа, напротив, обхвата в Европа ще бъде много по-висок отколкото в Европа, защото там обикновено между 1 и 7 процента е обхватът на тол системата. При нас при тези параметри, които договорихме в петък, ще бъде около 19-20 процента покритието на тол системата върху пътищата, които се ползват", каза още Магдалена Милтенова.

Коментари

Задължително поле