Магистрати в битка за поста председател на ВАС

Соня Янкулова и Георги Чолаков са двамата претенденти

Кандидатите се борят за 17 от гласовете на 25 кадровици

Двама съдии от Върховния административен съд (ВАС) ще се борят днес пред Висшия съдебен съвет (ВСС) за поста на сегашния председател Георги Колев, чийто мандат изтича. Претендентите са издигнатият от 79 съдии от пленума на ВАС Георги Чолаков и колежката му Соня Янкулова, подкрепена от трима членове на ВСС. Бъдещият шеф на съда трябва да получи 17 гласа от 25-те членове във ВСС. Не е изключено обаче да не се стигне до избор. В такъв случай следващият състав на ВСС, който ще заработи на 3 октомври, ще открие нова процедура.

Георги Чолаков има над 25 г. юридически стаж, от които над 10 г. като съдия. Постъпва в системата през 1992 г. като стажант-съдия в окръжния съд в Сливен. После правораздава в Котел, за няколко месеца е и шеф на съда. През 1993 г. оглавява Сливенския районен съд, 2 г. по-късно напуска системата и работи като адвокат. Печели конкурс през 2007 г. и става съдия в административния съд в Сливен. От 2009 до 2012 г. е нотариус. Завръща се в съда през 2012 г. като съдия във ВАС, където е и председател на второ отделение.

Кандидатурата на Соня Янкулова е предложена от трима членове на ВСС – Соня Найденова, Галина Карагьозова и Юлия Ковачева. Тя има над 32 г. юридически стаж, от които над 21 г. като съдия. Започва през 1982 г. като стажант-съдия в Софийския градски съд, след което работи като юрисконсулт и инспектор до 1988 г. Става районен съдия в София и зам.-шеф на Софийския градски съд. От 1998 г. е съдия във ВАС. От 2001 до 2008 г. е заместник-министър на отбраната и на МВР в правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев. През 2009 г. се връща във ВАС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право