Магистрати искат нова съдебна палата във Варна

За да работят под един покрив и да не заседават в мазета

Варна има нужда от нова съдебна палата, която да събере под един покрив пръснатите на пет различни адреса съдилища, следствие и прокуратури. Около това мнение се обединиха ръководителите на тези институции.

На среща те се договориха до края на март да посочат конкретните си изисквания и заедно да сезират с исканията си Висшия съдебен съвет и местната власт във Варна. Подкрепа инициативата получи и от Адвокатската колегия. "Нямаме стаи, където на спокойствие и с нужната сигурност да можем да разгледаме материалите по делата си, а реално ние сме най-голямата юридическа общност в града", посочи председателят на колегията Юлиян Георгиев.

Разположените из целия град съдебни институции създават неудобство не само на магистратите, но и на гражданите и бизнеса. Сградите, строени за други цели не отговарят на законовите изисквания.

Окръжният съд, например, заседава и в мазето, където е подреден архива. Навсякъде коридори, мазета, бомбоубежища са преустроени в работни стаи. Идеята да се ползва бившата Транспортна болница не е оптимална, защото сградата не може да побере всички съдебни институции, каза окръжният прокурор Владимир Чавдаров.

"Доколко разбирам, има желание от страна на държавата след толкова години да бъде намерено решение. Ето защо е необходимо всички ние да кажем какво искаме, от какво имаме необходимост, за да се намери най- доброто, дългосрочно решение на проблемите, които са общи за всички", апелира Чавдаров.

Според председателя на Окръжния съд Марин Маринов изграждането на нова съдебна палата ще е инвестиция с гарантирана възвращаемост. "Съдебната власт във Варна ще може да подобри значително качеството на своята работа, ще се оптимизират в пъти разходите за поддръжка и охрана, както и ще бъдат спестени немалко пари на хората и държавния бюджет", поясни Маринов.

"Само сграда, проектирана за съдебна палата, може да реши всичките ни наболели проблеми", добави председателят на Районния съд Ерна Якова.

Според магистратите в града има два подходящи терена за нова палата, които са собственост на Висшия съдебен съвет и Министерство на правосъдието. Единият е до ул. "Д-р Пюскюлиев", където огромен парцел бе разчистен преди години именно за тази цел. След няколко първи копки и стигнали до съда скандали около цената и изборът на изпълнител, проектът бе пратен в историята. Вторият подходящ незастроен имот е срещу затвора.

Коментари

Задължително поле