Най-страхотните двойки от медицинските драми

Дейзи Ланг – нежната лейди на бокса Трикратната световна шампионка днес е звезда в Холивуд и вдъхновява хората

Подписваме споразумение за сътрудничество с Индонезия

Националният съвет на БСП утвърди 120 кандидатури за кметове

Домусчиев отваря нов завод в Пещера Инвестицията е за 300 млн. лв., осигурява 200 работни места

Рибарите: Страшен сулган, 20 дни не можем да влезем в морето Чака се във вторник вълните да утихнат и да дойде "часът на истината" за паламуда

Окръжният прокурор Маргарита Георгиева за катастрофата с Караянчева: Експертизите ще изяснят механизма на произшествието

Жилищата за 1 евро в Италия – (не)изгодна оферта

Башар Асад подписа указ за всеобщата амнистия

Пожар край столичния квартал „Горубляне“ Запалили са се сухи треви и храсти

Над 160 огнеборци гасят пожар край Атина

Димитър Илиев: Целта ни е всеки мач да пълним „Лаута“

За какво мисли отсечената глава

Приключи доставката на втората партида руски комплекси С-400 за Турция

НСО: Разследване ще установи причината за пътния инцидент с Караянчева

Магистрати не уважиха молба на Кеца от „Килърите“

Състав на Варненския апелативен съд остави без уважение молбата на Васил Костов-Кеца, част от бандата „Килърите“, за възстановяване на срока за обжалване на доживотната присъда, поизнесена от въззивния съд. През май м.г. Апелативният съд във Варна го призна за виновен за убийствата на търновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев и заедно с Петър Стоянов-Сумиста и Георги Вълев получиха доживотни присъди без право на замяна.

В законов срок защитата на Костов е подала касационна жалба, в която бланкетно са изложени оплаквания срещу постановената доживотна присъда. В жалбата било посочено, че липсата на правни съображения се дължи на факта, че мотивите към присъдата не са били изготвени. След изготвянето им през август м.г., съдията докладчик е разпоредил мотивите да бъдат връчени на жалбоподателите и е бил посочен 7-дневен срок, в който жалбата е следвало да се съобрази с изискванията на закона и в нея да бъдат посочени касационните основания и доказателства, които я подкрепят. Костов е получил разпореждането в затвора, а адвокатите му на посочените от тях адреси и на електронна поща. Именно този 7-дневен срок за допълнение към касационната жалба е пропуснал Костов, както и защитата му. Допълнение към жалбата било подадено от адвоката на подсъдимия, но 7 дни след изтичане на законовия срок. Варненският апелативен съд е върнал жалбата като недопустима и това е било атакувано от адвоката на Костов пред ВКС. Върховният касационен съд е приел, че оплакването е неоснователно и е оставил жалбата без уважение.

С това присъдата на Васил Костов в частта за двете убийства влезе в законна сила още през ноември 2016 г. Доживотната присъда без замяна Костов търпи в затвора във Враца.
През декември м.г. подсъдимият Костов е подал във Варненския апелативен съд молба за възстановяване на установения от закона срок за отстраняване на нередовностите в касационната жалба. В съдебно заседание в понеделник той е разказал за нарушената комуникация между него и защитата му, която му попречила да организира в срок допълнението и подаването на касационната жалба срещу доживотната присъда.

В определението, с което отказва на Костов възстановяване на срока за обжалване на присъдата, съдът е записал, че „…не се касае за пропускане на каквито и да било срокове от страна на подсъдимия, а за негово бездействие“. Съдът счита, че „Костов не е имал пречки да упражни правата си лично, но той е избрал да не стори това, а да възложи тези действия на адвоката си“. Декларацията му, че срокът е бил пропуснат по обективни и уважителни причини не е подкрепена с доказателства. Съдът посочва, че „твърденията на Васил Костов, че бил подведен от защитника си и нямал нужните правни знания, за да упражни правата си, не могат да бъдат разглеждани като обективни и уважителни причини. Нарушената комуникация между страните по делото и техните пълномощници не могат да бъдат приети като уважителни причини по смисъла на закона“ казва Апелативният съд във Варна. Това определение подлежи на обжалване пред ВКС в 15 дневен срок.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Който вади нож ,от нож умира………..Като им се свършат паричките и адвокатите ще ги отсвирят……….

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.