Магистрати с изненадващ отвод по делото срещу кмета на Карлово

Районните съдии били в конфликт на интереси - получили сграда от общината

Състав на Районен съд-Карлово с председател Анна Донкова-Кутрова направи изненадващ отвод във вторник по делото срещу кмета на общината д-р Емил Кабаиванов, макар че процесът е на финалната права на фаза пледоарии и оставаше само да обяви присъдата си. Мотивът на магистратите е свързан с опасения да не бъдат обвинени в конфликт на интереси, тъй като съвсем наскоро Районният съд получил нова сграда от Община Карлово.

Така след близо 18-месечни разследвания, експертизи, вещи лица, разпити на свидетели и други дейности делото срещу градоначалника ще трябва да започне от самото начало заради отвода на магистратите и да се гледа от друг състав на Карловския районен съд. Ако и останалите местни съдии си направят самоотвод, казусът ще бъде препратен към ВКС (Върховния касационен съд), който ще трябва да го разпредели в друг град. През месец март Районният съд в Карлово спешно се премести в къща общинска собственост, която ще обитава временно, защото сградата на Темида бе пред рухване. Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) пък гласува на 9 март да се подпише договор за наем за въпросната къща.

Д-р Емил Кабаиванов е обвинен за това, че в периода от 24 април 2013 до 30 април 2014 г. в качеството си на длъжностно лице - кмет, е присвоил 26 984 лв., собственост на община Карлово. Парите са били получени от общината по сключен договор между нея и МОСВ (Министерството на околната среда и водите) за безвъзмездна финансова помощ. Според прокуратата кметът е назначил по проекта за пречиствателната станция активистите на СДС Никола Хаджийски и Милко Стрехин, които получавали заплати, но изобщо не ходели на работа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право