Магистрати ще обучават 15 класа от Шумен

С рекорден брой учащи започна образователната програма на Окръжен съд – Шумен през настоящата учебна година. 15 паралелки ученици между 9 и 11 клас от Шумен, Венец и Върбица ще бъдат аудиторията на съдиите.

Шестима съдии от наказателното и търговското отделение ще бъдат лектори по програмата „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”. Те ще презентират общо десет теми пред учащите.

Началото бе дадено в сряда с лекция на съдия Светлин Стефанов пред ученици от 11-ти клас на ПГ по икономика в Шумен.

„Структура на съдебната власт”, „Представяне на професията съдия”, „Превенция срещу употреба на наркотични вещества”, „Трафик на хора”, „Хулигански прояви на непълнолетни лица и последици. Детското насилие”, „Домашното насилие над малолетни и непълнолетни, и мерки за защита правата на жертвите“, „Съдебни процедури с участие на деца и правата на децата" са само част от темите, които ще достигнат до подрастващите в училищата партньори.

Заявеният интерес към програмата, реализирана от Окръжен съд–Шумен надмина очакванията в стремежа към разширяване на обхвата на проекта. Общо осем училища с над 47 паралелки от цялата област заявиха участие за тази учебна година.

Програмата се осъществява по силата на Споразумение за сътрудничество между Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката. Целта е обогатяване познанията на учениците за статута, структурата и функциите на съдебната власт у нас, формиране на правна грамотност и култура, превенция на детското насилие, постигане на разбираемо и отворено към обществото правосъдие, повишаване на доверието в съдебната власт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони