Магическата Мадара събра стотици на събор

Снимки: Цветелина Георгиева

Стотици любители на историята от цялата страна се стекоха в събота на Националния средновековен събор "Магическата Мадара". Той се провежда за втора година на територията на Национален историко-археологически резерват "Мадара" с уникалния скален релеф Мадарски конник. Ще продължи и в неделя.

Спектакълът "Създатели на българската държава", изпълнен от членове на националното дружество "Традиция" даде старт на историческото "пътешествие". Посетителите се прехласваха и по многото демонстрации - боравене с меч, сабя, копие, щит, боздуган, брадва, стрелба с лък по мишена, хвърляне на копие и брадва, боравене с бич.

Стремежът е гостите да се доближат максимално до средновековния начин на живот и гостуващите реконструктури, занаятчии и исторически клубове от страната успяха да пресъздадат атмосферата отпреди векове. Посетителите можеха да вкусят току-що сварени агнешки гозби на огън, сами да стрелят с лък, дори да яздят кон. На събора точно на Еньовден бяха изпълнени ритуали, християнски и езически обреди, които връщат към българската древност.

Мадара на 20 км. от Шумен е сакрално място от хилядолетия. Скалите и водата тук са смятани за магически от древността до днес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България