Магнитни бури ни мъчат два дни

Най-мощни ще бъдат явленията в петък и събота, влиянието им ще се усеща още от сряда

Мощни магнитни бури ще връхлетят Земята в петък и събота, сочи геомагнитната прогноза. В близките дни до планетата ще стигне слънчев вятър, който ще стане причина за поредните магнитни бури на 13 и 14 октомври. Влиянието им обаче ще се усети още на 11 и 12 октомври, както и на 15 октомври, когато ще има смущения в магнитосферата на Земята.

Лекарите предупреждават, че явлението има негативни последици върху по-чувствителните хора и често предизвиква главоболие, световъртеж, гадене и дори депресия. Най-податливи са възрастните хора и децата, сърдечноболните, претърпелите инфаркт и други подобни заболявания.

При някои хора магнитните бури повишават кръвното налягане и през тези периоди се отчитат повече хипертонични кризи.

Препоръчва се най-уязвимите да избягват консумацията на алкохол, мазни и тежки или много солени храни. Добре е да се приемат повече течности и билкови чайове.

Експерти предупреждават още, че магнитната буря може да доведе до нарушено функциониране на електронни устройства, в частност на комуникационни системи, и да увеличи риска от технически аварии.

Според редица изследвания в дните с магнитни бури намалява изработването на хормона мелатонин, който спомага за адаптирането. Установено е също, че се отделят повече от “хормоните на стреса” - адреналин и кортизол.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България