Магнитни бури ни мъчат 5 дни

Пикът на неблагоприятните явления е в неделя

Мощни магнити бури ще ни връхлетят от неделя и ще продължат да ни мъчат пет последователни дни. От НАСА дори предупредиха, че това ще са най-мощните изригвания за месеца. Според геомагнитната прогноза неблагоприятните явления ще ще са и най-силни в неделя и ще отшумят чак след четвъртък.

Лекарите предупреждават, че явлението има негативни последици върху по-чувствителните хора и често предизвиква главоболие, световъртеж, гадене и дори депресия. Най-податливи са възрастните хора и децата, сърдечноболните, претърпелите инфаркт и други подобни заболявания.

При някои хора магнитните бури повишават кръвното налягане и през тези периоди се отчитат повече хипертонични кризи.

“Много от пациентите казват, че се чувстват зле по време на магнитни бури и предизвикват негативни усещания у тях. Въпреки това чисто научно обяснение за това няма”, заяви пред “Труд” специалистът по инвазивна кардиология д-р Николай Копаранов.

Според редица изследвания в тези дни намалява изработването на хормона мелатонин, който спомага за адаптирането. Установено е също, че се отделят повече от “хормоните на стреса” - адреналин и кортизол.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България