Мадарските конници - добротворци на две колела

„Мадарските конници” имат време и за доброволчески акции, не само за яздене на моторите си.

75-годишен англичанин е талисман на мотористите

Ако мислите, че рокерите са само бира, неразумни скорости, мотори пистарки и пушилка по пътищата, значи не познавате момчетата от „Madara horsemen“ MCC. Мото клубът със седалище в град Нови пазар и президент стоматологът д-р Димчо Димов, съществува от миналата есен, но вече е натрупал толкова обществено полезни акции, че човек се чуди кога членовете му имат време да си практикуват хобито. Възможно е, защото доброто също е хоби в истинските рокерски клубове, обяснява докторът. В преносния и в буквалния смисъл, заради професията си, познава чак зъбите на хората си и гарантира за всеки един от 31 членове. Клубът е привлякъл мотористи не само от Нови пазар и съседния Шумен, но и от Варна, Ямбол, Тополовград, Велико Търново, Две могили...

Последната им успешна инициатива е патриотична - навръх 2 юни рокерите първо се поклониха пред паметника на Христо Ботев, а после вдигнаха благотворителен концерт с участието на рок иконата Милена Славова и още три групи. Целта - да съберат средства за реставриране на войнишки паметници в региона. Преброили общо 11, които почитат паметта на герои от войните през 1912 - 1944 г., но за жалост потънали в разруха и забрава. Разчели, че ще им трябват поне 6000 лв., за да върнат със собствен труд блясъка на изпочупените паметните плочи и да изпишат отново със златни букви имената на загиналите за родината. Повече от половината средства вече са събрани от билети, благотворителност и помощ от фирми. Рокерите са благодарни, че община Нови пазар откликнала и кметът Ивайло Камаджиев също ударил рамо, за да реализират концерта. Повечето фирми с чужди собственици, към които се обърнали, също казали „да“ на доброто в името на българската история. Скоро с помощта на майстор и своите умения рокерите ще запретнат ръкави, за да възродят паметниците по населените места в общината.

Имат и още по-смела идея - издигане на бронзов паметник на хан Аспарух, за който ще са нужни много повече средства. Не бързат, нека първо видят реализирана тази.

Никой в клуба не брои доброволческите акции, но местните хора вече са сигурни, че могат да разчитат на Конниците. „Не чакаме да ни потърсят. Чуем ли, че някой има нужда от помощ, събираме се, решаваме и действаме“, категорични са рокерите. Да, в клубната им къща в Нови пазар всяка вечер е пълно с ентусиасти. Голямо удовлетворение им донесло, че били полезни на Центъра от семеен тип в Нови пазар. Неговите възпитаници имали нужда от два компютъра. Мотористите ги закупили, сглобили и дарили. В навечерието на Коледа пък, били сред най-щедрите дарители за децата от т.нар. Дом „Слънце“ в град Каспичан. Зарадвали ги с хранителни продукти и принадлежности за лична хигиена. За каузата да усмихнат децата им помогнали и фирми-дарители, а рокерите се заричат, че това няма да е последният им жест към нуждаещите се хлапета. Пак те са сред спонсорите и на новопазарския старчески дом.

Чуят ли, че някой от събратята им в мото клубове от страната има нужда от подкрепа, също се отзовават. „Но не мислете, че това са хора, пострадали при катастрофи“, уточнява д-р Димов. И държи много да се знае, че обединените мотористи имат невероятна култура на пътя. „В клубните пътувания има строга дисциплина, ред на пътуване, всеки си знае мястото в колоната, а скоростта не надвишава разрешената. Има капитан, който задава маршрута. Къде се спира, спи, яде. Пътува се по строги правила и безопасно за всички“, обяснява шефът на Мадарските конници.

Най-младият сред ентусиастите на две колела е на 28 г., а доайен е 75-годишният англичанин Съндърланд. Тази пролет дългогодишният пожарникар пропътувал сам за 4 дни с мотора си разстоянието от Англия до новопазарското село Жилино, където има къща. Държеливецът е изминавал по 800-900 км дневно, гордеят се с него мотористите. Освен огнебореца, имат и една дама за талисман на клуба.

Вярно е, че най-добрите идеи ги осеняват основно на чаша бира. Но желязното им правило е - Пили никога не караме! Абсолютно забранено е, пише го дори в правилника на мото клуба. Да „яздиш“ стотици конски сили след употреба на алкохол е безумие. А който бъде уличен, гонят го от клуба. За истинския моторист-добротворец това би било най-голямото наказание, уверяват мъжете.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи