Мадрид решава съдбата на Каталуня в събота - ето какво може да стане (ИНФОГРАФИКА)

Барселона плаши официално да обяви независимост n

Правителството на Испания заплаши в четвъртък, че ще отнеме автономията на Каталуня, след като лидерът на автономната област Карлес Пучдемон не изпълни поредния ултиматум да се откаже официално от стремежа към независимост.

Часове преди изтичането на крайния срок на ултиматума - четвъртък сутринта, даден от премиера Мариано Рахой, каталунското регионално правителство публикува писмо, в което Пучдемон заплашва, че ще обяви пълна независимост, ако Мадрид изпълни заканата си да отмени самоуправлението на областта. “Ако правителството продължи да отказва да води диалог и не прекрати репресиите, парламентът на Каталуня може да пристъпи към гласуване на официална декларация за независимост”, предупреди Пучдемон.

POLITICS: Madrid to impose direct rule over Catalonia

Мадрид реагира незабавно и обяви, че на извънредно заседание в събота ще бъдат обсъдени процедурите по временна отмяна на автономния статут на Каталуня, предвидени в чл. 155 от конституцията на кралството. Кабинетът възнамерява да внесе в Сената мерки за защита на интереса на испанците, включително на гражданите на Каталуня, и за възстановяване на конституционния ред в областта, се казва в официално комюнике.

Управляващата Народна партия на Рахой има мнозинство в горната камара, което е достатъчно за одобряване на мярката, но премиерът води преговори и с опозиционни лидери, за да си гарантира още по-голяма подкрепа. В сряда вечерта Рахой отново призова Пучдемон да “действа разумно”.

Ако чл. 155 бъде задействан, това означава почти сигурно разпускане на каталунския парламент и насрочване на нови избори. В основния закон обаче няма посочен срок за тяхното провеждане. Според в. “Ла Вангуардия” Пучдемон може формално да запази лидерския си пост, но Мадрид ще ореже много от правомощията му. Освен това Мадрид планирал да назначи собствени делегати начело на регионалните правителствени департаменти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа