Мадс Микелсен - Лудия Мадс

Най-голямата филмова звезда на Дания заменя уволнения Джони Деп във фентъзи поредицата по Джоан Роулинг „Фантастични животни и къде да ги намерим”. Внушителният скандинавски алфа мъжкар със световна слава Мадс Микелсен пое ролята на пияния пират Деп и раздели феновете. Някои са ядосани на бруталния начин, с който се саморазправиха с потъналия в проблеми Джони, но други просто искат да гледат Мадс, в който и да е престижен проект.

Самият Микелсен не пропусна да адресира смяната, попаднала в световните заглавия. „Беше изненадващо. Все още разработваме образа и подобна смяна винаги идва с големи рискове. Трябва да изградим мост между това, което Джони направи с този герой и това, което аз ще сторя като актьор. Приемствеността е важна, но в същото време в един момент аз трябва да овладея образа и да го направя свой. Това ще съм аз - тук е основната разлика. Ще има връзки с предишната версия на персонажа, разбира се, това трябва да се подчертае. Дотук е свършена страхотна работа”, казва Мадс.

От години той е най-ярката жива културна икона на Дания и една от най-харесваните филмови звезди на планетата. Нещо повече, след главозамайващия си успех в Холивуд, Мадс Микелсен се е превърнал в ходеща и играеща реклама на страната си, на датската култура и история. Участва в рекламни кампании на големи датски марки, привлича туристи към родината си със своето име и репутация. В Дания той е нещо като екранно полубожество и мъжествен повод за национална гордост. Дори и за сравнително либерални северноевропейски държави като тази, това явно все още е важно и оказва влияние.

Но и в световен мащаб Мадс Микелсен е достатъчно разпознаваем. На 55 години той продължава да оглавява всевъзможни класации за най-привлекателни мъже и знаменитости на планетата. Мадс е от актьорите, които отлежават като качествено уиски и става по-търсен и атрактивен с възрастта.

А всичко започва преди повече от половин век в Копенхаген. Мадс се ражда в семейството на таксиметров шофьор и домакиня. Има брат Ларс, който също решава да стане актьор. Преди да се ориентира към киното и телевизията Мадс иска да стане професионален атлет и развива силна страст към гимнастиката. Учи и танци в балетна академия, където научава шведски. Става професионален танцьор и упражнява тази професия повече от десетилетие. Но през 90-те се ориентира към драмата и започва неговата страшно успешна любовна авантюра с актьорското майсторство на високо ниво.

Мадс си създава име на безкомпромисен екранен изпълнител в Дания с участието си в бруталната трилогия Pusher на ексцентричния визионер Никълъс Уиндинг Рефн. При него той играе и архи-мачисткия образ в изпълнения с насилие „Изгревът на Валхала”. Тези роли го правят желан от Холивуд за филми, които се нуждаят от все по-рядко намиращото се автентично мъжко излъчване. Мадс внася елемент на заплаха и недоизказана агресия в кадрите. Създава перфектен злодей в „Казино Роял” - филмът, който възроди поредицата за Бонд и представи за пръв път на публиката Даниел Крейг като агент 007.

После Микелсен предизвика и телевизионен фурор като се осмели да приеме ролята на д-р Ханибал Лектър в поредицата „Ханибал”. Датчанинът изигра една по-млада, строга и изключително елегантна версия на интелектуалеца канибал и окончателно се легитимира като световна звезда.

Във великолепната драма „Ловът” на Томас Винтерберг той демонстрира и по-уязвима, дълбока, нюансирана страна от актьорския си профил. Филмът, заедно с изпълнението на Микелсен, е разглеждан като едно от най-върховните артистични достижения в света на киното за последните 10 години.

Мадс Микелсен постигна универсален професионален успех - глобално разпознаваемо рекламно лице на родината си, арт актьор в провокативни авторски проекти и звезда за лъскави холивудски продукции. Няма изненада, че именно той е бил поканен да спаси топ поредицата „Фантастични животни” след скандала с Джони Деп. Освен всичко друго, Мадс има репутацията на сериозен и солиден мъж, който едва ли някога ще бъде хванат, оцапан с кръв и кокаин, да се бие с жена си.

Той е великолепна муза

Работя с Микелсен още от 90-те години. Мадс е великолепна муза. Направили сме четири филма, които намериха място в сърцата на ценителите на истинското кино. Обичам да го слагам в контекст на насилие и екстремни обстоятелства. Там той се справя най-добре. Роден е да изследва войната, проливането на кръв и природата на мъжеството като актьор. Няма друг толкова разпознаваем мъж в Дания. 

Никълъс Уиндиг Рефн, режисьор и сценарист

Беше ме страх от него

Историята ми с Мадс е много забавна. Беше ме страх от него в началото. Снимахме филма за Бонд и той изглеждаше толкова заплашителен. Играе много силно, има ярка наситеност и напрежение в изпълненията му. Влюбен е в актьорската професия, общува лесно, особено с очите си. Няма нужда от много диалго при него, той умее да създава атмосфера. И в същото време е страшно забавен. Знам, че снима всички тези тежки драми, но истината е, че е толкова забавен, толкова много разбира хумора.

Ева Грийн, актриса

Чиста актьорска класа

Мадс Микелсен е подарък от Дания за световното кино. Чиста актьорска класа. В „Изгревът на Валхала“ нямаше никакви реплики, а изгради толкова внушителен образ. Персонаж, който се помни с години. В „Ловът“ беше просто изумителен, заслужаваше всички възможни награди за това изпълнение. Изключителен актьор. 

Марк Кърмоуд, филмов критик

Между Копенхаген и Майорка

Мадс е холивудска звезда, но избягва холивудския лайфстайл. Той още живее в родината си Дания, женен е от 20 години за хореографка, с която е заедно от 1987-а. Имат две деца, дъщеря и син. Времето на Мадс е разделено между Копенхаген и Майорка, където семейството има къща. Човекът знае как да живее добре.

Коментари

Задължително поле