Майката, скритият коз на Майкъл Джордан


Наследил съм характера и смеха от баща ми, а моята сериозна и делова страна са заслуга на майка ми – признава легендата Майкъл Джордан. 
Въздушния е олицетворение на успеха, дори ако се абстрахираме от доминацията на баскетболната площадка. Майкъл е собственик на клуб „Шарлот“, и е първият играч от НБА с подобен статут. А изданието Business Insider оценява текущото му състояние на 2,1 млрд. долара. И всичко това можеше и да го няма, ако не беше Долорес Джордан, майка на легендата, оказала огромно влияние върху неговото развитие.

Тя е бивша касиерка в банка в Северна Каролина. И през 1957-а се жени за Джеймс Джордан, оператор на мотокар. Семейството има 5 деца. Фамилията не бедства, но и не живее на широка нога. А братята и сестрите му често се случва да работят след училище и да помагат в домакинството. Но не и Майкъл, твърде е мързелив и предпочита да се излежава на дивана. В училището пък не проявява особено влечение към учебниците и често е наказван за нарушаване на дисциплината. От ранна възраст обаче проявява интерес към спорта. И сериозно се замисля да става бейзболист, но се спира на баскетбола. А какъвто и талант да имаше Джордан, все някой трябва да го напътства и  води в правилна посока. С тази задача се заема майка му Долорес. На баща му в това отношение не може да се разчита, тъй като е пристрастен към хазартните игри и алкохола. Но тези слабости не означават, че легендата не цени татко си. Напротив, обича го с цялото си сърце. А Джеймс има трагична съдба. През 1993-а докато спи в колата си, той е застрелян от двама непълнолетни престъпници, които после изхвърлят тялото му от мост.  Убитият е намерен едва след 11 дни. Семейството е съкрушено, а Майкъл временно напуска баскетбола.

През 1981 година Джордан е приет в университета в Северна Каролина. Решението е взето пак под въздействието на майката, която води преговори с всички заинтересовани страни. Освен това Долорес настоява синът й да не бърза да играе в НБА. Така Майкъл завършва образованието си през 1984-а и дебютира на професионално ниво едва на 21 г.
Майката пази всичките писма на сина си от изявите му в студентското първенство. А едно от тях показва в документалния филм „Последен танц“, който наскоро излезе на екраните. „Скъпа мамо, как са нещата при теб? Надявам се добре. При мен всичко е наред. Изпращам ти банковата си сметка, за да можеш да я заредиш. Там имам само 20 долара. Предай на всички близки поздрави и усмивки. Бог и аз те обичаме. С обич, Майкъл. PS. Извинявай за сметката на телефона. Моля, изпрати ми още няколко долара.“

Долорес се оказва много далновидна. И въпреки, че не бърза с преминаването на сина й в НБА, големите пари след време така или иначе пак идват при него. Професионалната кариера на Майкъл започва да се развива стремглаво. През 1984-а Джордан подписва договор с „Найк“ , а компанията специално за него разработва маратонки Air Jordan. Проектът е толкова успешен, че по-късно се оформя като самостоятелен бранд, който работи и до днес и е един от лидерите на пазара на спортни стоки. А шефовете на „Найк“ изпитва огромно облекчение, че бизнес делата на баскетболиста води Долорес, иначе без ексцесии не би минало. Таткото Джордан не е в състояние да решава сериозни въпроси. Синът пък е прекалено конфликтен,сприхав и може да бъде обуздан единствено от майка си.

„Долорес е най-впечатляващата личност, която съм срещал в живота си – признава Сони Вакаро, бивш мениджър на „Найк“. - Защото успя да изтъргува ето такъв живота на сина си. Някои им предлагаха партньорски отношения вместо това да дават заплата на Майкъл. И на нея това много й допадаше. Тази жена е всичко! Ние й имахме пълно доверие. Тя винаги е била безупречно облечена, държеше се като образована жена. Докато баща му Джеймс бе прекалено груб и недодялан. Той се оказа негодник, защото създаде куп проблеми – задлъжня на много хора, а в същото време синът му започна да трупа милиони.“

Все пак през 2000 година Долорес основава фонд на името на покойния си съпруг. И организацията се заема да помага на млади таланти от бедни семейства да се реализират. През 2009-а майката създава и международен филиал, за да разпространи мисията по цял свят.
Всъщност Долорес води делата на Майкъл през цялата му кариера. През 1987-а излиза сериал „Суперзвезди и техните майки“. А в един от кадрите е запечатан момент, как майката учи легендарния №23 да хвърля правилно топка в коша. Разбира се, епизодът е с известна доза хумор, но и отразява влиянието на Долорес върху сина й.

И през цялата му кариера тя не позволи Джордан да излезе от правия път, а да стане това, което е.
Долорес полага и много усилия да култивира характера на детето си. Тя е неговият най-голям критик, който успява така да му представи собствените недостатъци, че той да се съгласи и да ги приеме. Резултатът е налице. Освен невероятен талант Майкъл става истински професионалист с безупречна репутация и етика. Успехите му на терена са известни – 6 пъти става шампион на НБА, печели и два златни олимпийски медала с тима на янките. Популярността на баскетбола нараства неимоверно много. Телевизионните рейтинги са показателни - финалите в първенството на САЩ през 1998-а, когато за последно играе Въздушния с екипа на „Чикаго Булс“, са достигнати едва през 2015 г. Освен на „Найк“ Джордан става лице на още куп известни марки, като „Кока-кола“, „Шевролет“, „Макдонадлдс“... Звездата популяризира любимия спорт и с редица рекламни клипове за подрастващи, обединени под мотото: Бъди като Майк! А това води до превръщането му в милиардер и успешен бизнесмен.
По-късно легендата признава кратко: „Моята майка бе истинският „треньор“ за мен!“

Коментари

Задължително поле