Глобалният пакт на ООН за миграцията е в интерес на Германия, заяви Меркел

Красимир Каракачанов: Нямаше никакъв дебат за оставката на Валери Симеонов, нямаше и въпроси към Марияна Николова

Парламентът избра Марияна Николова за вицепремиер

Джема Грозданова: Украйна има подкрепата на международната общност

Шофьор оцеля след зрелищна каскада

Министър Кралев показа зала „Арена Армеец“ на иранска делегация

Процедурата по българско гражданство приключва с указ на президентската институция, заяви Цветанов

Държавата с извънредни мерки заради нарасналия приток към язовирите

85 000 деца може би са умрели от глад в Йемен, според хуманитарна организация

​23-годишна италианка е отвлечена в Кения

Румъния е подготвена за председателството на Съвета на ЕС, заяви Виорика Дънчила

Рамадан Аталай към ГЕРБ: Докога ще продължавате да угаждате на националистите?

Цветан Цветанов: Валери Симеонов подава оставка, воден от националния и обществения интерес

Нинова: Оставката не решава нищо, изходът е предсрочни избори

София се включва в Седмица за намаляване на отпадъците

Майка всеки ден тика по 4 км сина си в инвалидна количка до училището му Анета Янева живее с двете си деца в една стая и чака общинско жилище

Пресиан със съучениците си от Професионалната гимназия по моден дизайн във Велико тръново.

Майка всеки ден тика по 4 км сина си в инвалидна количка до училището му

35-годишната Анета Янева всеки ден изминава по 4 км със сина си, който е в инвалидна количка от дома си до автобусната спирка, за да го заведе на училище, а по-малкото си дете на забавачка.
35-годишната Анета Янева всеки ден изминава по 4 км със сина си, който е в инвалидна количка от дома си до автобусната спирка, за да го заведе на училище, а по-малкото си дете на забавачка.

35-годишната Анета Янева от Велико Търново е обречена сама да се грижи за двете си деца, като единият й син страда от тежка мускулна дистрофия. Болестта е приковала 14-годишния Пресиан в инвалидна количка и той не може сам дори да се храни. Момчето обаче има мечта един ден да има собствен салон за красота и е избрало да учи фризьорство в Професионалната гимназия по моден дизайн в старата столица. В момента ученикът има ресурсен учител.

Анета Янева, Пресиан и 5-годишното му братче Божидар живеят в лоши условия – обитават една стая в наследствена къща във вилната зона Дервеня в покрайнините на старата столица. Заради голямата отдалеченост от града, самотната майка е принудена всеки ден да тика инвалидната количка с болното момче по 2 км на отиване и връщане до автобусната спирка, за да го заведе на училище, а по-малкия си син на детска градина.

14-годишният Пресиан с 5-годишното си братче Божидар.
14-годишният Пресиан с 5-годишното си братче Божидар.

През зимата, когато има сняг, дългият преход се оказва непосилен за майката и децата и и се налага тя да ги спира принудително от училище и от забавачка.
За да си спести огромните усилия, жената е подала документи в общинската администрация и кандидатства за ведомствено жилище. Ако бъдат настанени в общински апартамент, ще живеят в централната част на града и ще имат повече удобства.

„Трудно ми е. Няма кой да ми помага, защото бащата на децата преди време получи инсулт и също е на болнично легло. Преживяваме с общо 970 лева месечно. От 7 години не работя, бях личен асистент на детето, а сега нямам право на социални помощи за отопление. Сама си купувам дърва за зимата и съм принудена непрекъснато да съм до сина си, защото той е със 100 % инвалидност“, сподели пред „Труд“ Анета Янева.

Изстрадалата майка е притеснена, защото от ТЕЛК забавили подновяването на решението за инвалидната пенсия на Пресиан и заради това има опасност да загубят един месечен доход от 970 лева, който е жизнено важен за тримата.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. А за цигането се разтичаха и чак в Германия го пратиха да се лекува ,даже и държавата даде пари.Бедна Българио ти си робиня на циганите.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.