Майка трогна МВР министъра Радев

Трите нови законопроекта, отнасящи се до движението по пътищата в България - Закон за движение по пътищата, Закон за водачите на моторни превозни средства и Закон за пътните превозни средства, бяха обсъдени в Бургас.

Новите текстове бяха представени от министъра на вътрешните работи Валентин Радев и зам.-министъра на транспорта Ангел Попов. Модератор на събитието бе Иван Вълков - народен представител от ГЕРБ-Бургас и член на Комисията по транспорта в 44-то НС. В дискусията участва и областният управител на Бургас Вълчо Чолаков.

"Не може да продължат да загиват толкова души по пътищата. Само за миналата година техният брой е 682-ма, с двадесет по малко от 2016 г. Но до 2020 г. трябва тази бройка трябва да намалее наполовина. Сега сме на второ място в ЕС след Румъния по смъртност на пътя, изчислено на 100 000 души. Само те дават повече жертви на пътищата", заяви в Бургас министърът на вътрешните работи Валентин Радев. По негови думи с разделянето на Закона за движение по пътищата в три закона се внасят важни промени, които целят по-добър контрол.

По време на обсъждането, министърът и всички присъстващи се трогнаха от изказването на Дияна Русинова, майка на две деца.

„Искам да живея в една достойна България. Искам да ви кажа, господин министър, експертно и най-чистосърдечно, че този закон, който вие предлагате не става.

Трябва спрем да го обсъждаме веднага и да спрем с тази партийност. Тук няма място за партийност...Загиваме като мухи по пътищата. Всеки от нас тук е засегнат от тази война. И всеки от нас е загубил по нещо, дори частица от себе си по един ненужен начин".

Русинова каза, че повече от десет години от живота си е посветила на това да спре войната по пътищата.

"Искам да бъда сигурна, че повече няма да четем черни статистики. И нашите близки да загиват по този безсмислен начин. Искам да бъда сигурна, че когато се отделят от бюджета на държавата 500 000 лева, милион, два, три, пет- те ще отидат, за това българските граждани да живеят на сигурно място по достоен начин. Не искам, господин министър, хората в нашата България, да идват при нас в института и да се молят да им помогнем за един подлез, за един надлез или светофар, за които не могат да се намерят 20 или 30 000 лева“, каза още Русинова, която е експерт от Института за пътна безопасност.

МВР-министърът Валентин Радев заяви в отговор: „Тези обществени обсъждания имат една цел – да намалим жертвите по пътищата поне наполовина. Ние се борим за всеки един живот. Това целят и промените, които предлагаме. Целта на тези обществени обсъждания е да разберем и вашето мнение, да направим добри промени, да обмислим добре нещата преди текстовете да влязат за разглеждане. Разбирам вашата емоционалност. Права сте, защото е необходимо истинско действие. Нужно е почти всички министерства да бъдат обединени около този проблем. Нашите експерти, които се занимават с проектозакона са категорични, че разделянето на отговорността – един вид децентрализация, ще имат само позитивно влияние.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право