Ученици искат грипна ваканция от кмета на Шумен Няма достатъчно болни, решават в петък

Организаторът на схемата за пране на 900 000 евро два пъти бягал от правосъдието

104-годишен варненец получи дарове от кмета

Наблюдават трима българи за симптоми на коронавирус

САЩ забраняват използването на китайски дронове

Задържаха трима, секли незаконно и продавали дърва по къщите Конфискува се и дървеният материал от имотите на купувачите

До 100 хил. лева глоба за нарушения при храните

Кола излетя от пътя и се преобърна край Благоевград

Полицията в Несебър състави 46 акта за 24 часа Мъртво пиян водач спипан в Бургас

Фалшиво сирене откриха на Женския пазар

Работодатели: Партия „Възраждане“ няма място на протеста на бизнеса

7 продуцентски къщи с интерес да снимат в Бургас

Представители на бизнеса протестираха пред община Варна

Обявиха учредителната декларация на партия „Има такъв народ“

Ердоган: Планът на Тръмп за Близкия Изток е неприемлив

Майките на деца с увреждания и властта се договориха, но протестът остава

След няколкомесечни преговори и размяна на остри реплики, включително и ескалация на напрежението на срещата в парламента преди седмица, днес управляващите и майките на деца с увреждания се договориха за конкретен план на действие и график за изпълнението му. Това стана и с посредничеството на омбудсмана. Това стана ясно по време на брифинг след среща с майките на деца с увреждания.

Жените обаче заявиха, че протестите им остават до изпълнението на поетите ангажименти от правителството. Под него са подписите на всички заинтересовани страни, показа доволен споразумението финансовият министър Владислав Горанов.

Планът включва приемането в пакет на законите за хората с увреждания и за личната помощ. Проектозаконът за хората с увреждания ще бъде обсъден на 11 октомври от Националния съвет на хората с увреждания, на 16 октомври влиза в тристранката, а на 17-и – в Министерския съвет за приемане.

На 19 октомври по график законопроектът ще бъде внесен в Народното събрание, обяви социалният министър Бисер Петков.

Той гарантира, че двата закона ще бъдат приети до средата на декември, за да може да финансирането да стане факт с новия бюджет.

Конкретно в екшън плана са разписани направленията по разходване на предвидените 150 млн. по закона за хората с увреждания, като е разписано в какви размери ще се изплаща. За целта ще има пет степени на размера на помощта, определени спрямо линията на бедност. За 2019 г. са предвидени ограничения – лицата с над 90 на сто увреждане ще имат право на чужда помощ, а по отношение на децата над 50 на сто, като се лимитират часовете за лична помощ, не повече 168 часа месечно или 8 часа на денонощие, заяви социалният министър. отпускането на месечната финаносав помощ в началото на 2019 г. След 1 април 2019 г. започва подаването на заявления по новата методика, а от 1 септември догодина – и изплащането на личната помощ. Министерският съвет ще предприеме действия за изменение на наредбата за медицинската експертиза, ангажира се още властта.

„Имаше натрупано недоверие между отделните страни в процеса“, отбелязаха финансовият министър Владислав Горанов, който участва във финалния кръг преговори от последните два дни.

Той мотивира нуждата от разписания план за действие, за да не останат с впечатление майките на децата с увреждания, че изпълнителната власт иска да шиканира процеса, каквито обвинения се чуваха през последните месеци от страна на омбудсмана Мая Манолова.

„Това недоверие трябваше да се преодолее. Планът за действие дава първа отправна точка – до средата на декември 2018 г., за да не налага и по Коледа родителите да протестират, освен ако не останат неудовлетворени“, коментира Горанов. Той отчете, че всички страни са извървели своите стъпки. Правителството е получило разбирането на национално представителните организации на хората с увреждания и на родителите, че са съгласни с тези срокове.

„Това не е отстъпление. Ако по наша вина ангажиментите бъдат нарушени, ние ще претърпим справедливия гняв на тези, които са застанали до нас, че сме нарушили поети ангажименти“, зарече се Горанов.

Омбудсманът Мая Манолова посочи, че най-сетне са направени първите крачки към една важна реформа. „Най-накрая бяха поети конкретни ангажименти с конкретни срокове. Аз ще следя как се изпълняват и няма да допусна тези толкова важни закони да бъдат осакатени“, закани се Манолова. Тя остава заедно с майките на протеста.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.