Майк Помпео: Доставените руски С-300 в Сирия представляват много сериозна ескалация на конфликта

Доставянето на съвременни руски системи за противовъздушна отбрана С-300 в Сирия представляват „много сериозна ескалация“ на конфликта там, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео в сряда, цитиран от израелското издание The Jerusalem Post.

В изказване пред журналистите във Вашингтон, Помпео направи най-сериозното си предупреждение към Москва до момента, след като не успя да разубеди руските си колеги за доставките на С-300 по време на разговора им в Ню Йорк миналата седмица.

Миналия месец Съветникът по национална сигурност на Белия Дом Джон Болтън пък предупреди, че разполагането на С-300, която може да се използва, както срещу самолети, така и срещу ракети, рискува да усложни крехкия баланс във въздушното пространство на Сирия, където летят самолети на Русия, Израел и оглавяваната от САЩ коалиция.

„Смятаме това за много сериозна ескалация“ заяви Помпео. В края на септември той предупреди също, че американската администрация е готова да държи Русия „отговорна“, ако продължи с доставката, но все още не е посочил какви, ако изобщо, ще бъдат последствията.

Израел се опасява, че този ход ще увеличи шансовете за директен конфликт с Москва и ще усложни усилията му за сдържане на иранските сили далеч от границите на еврейската държава, обяснява JPost. Израелските сили нанасят удари по цели на сирийското правителство и Иран и чрез ракетни атаки, и чрез въздушни атаки.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток