Маймуната Пепа се настани в Павликени

Женска маймуна е най-новият обитател на зоокъта в Павликени. Пепа пристигнала в новия си дом през есента от Ловеч. Дълго време мъжкарят Мони, който е от породата зелена морска котка, бил единствената маймуна и най-голямата атракция за посетителите.

Служителите на зоопарка глезят маймуните с богато меню. Всеки ден те получават дажби от кускус, макарони, мандарини, банани. Ястията им се дават на поднос. Помещението, което обитават двете животинчета, се отоплява с парно, като температурата се поддържа около 22 градуса.

„Непрекъснато следим да не им стане студено. При необходимост включваме и допълнителни електроуреди, тъй като маймуните са топлолюбиви. Инсталирали сме електрическа печка с термостат, която се включва автоматично, ако температурата в клетката падне. Опитваме се да се грижим добре за животните въпреки лошото време“, обяснява Сезеин Мехмедов.

Той споделя, че бременни животни също са отделени, за да могат да бъдат наблюдавани от служителите. Другите мерки, които са взели срещу студеното време, са топла вода и повече сено, върху което да спят. Освен двете маймунки в зоокъта могат да се видят още патагонска мара, елени, понита, мечки, както и всякакви пернати, виетнамски прасета, лисици и други животински видове. Управата е подсигурила за изхранването им 12-13 тона зърно. Допълнителните продоволствия струват още около 500-600 лева месечно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България