ЕК предупреждава в доклад България за порочни практики при продажбата на гражданство

Пожар избухна на два кораба в Черно море, 10 души загинаха

Легализиране на проституцията и притежаването на оръжие иска главният прокурор на Украйна

Великомъченик Славиша

На 22 януари 2019 да почерпят

Западът против глобализацията И Путин няма да участва в срещата в Давос

Задължават със закон президента на Киргизстан да носи националната шапка

Георг Георгиев: Поне година таксите за българите във Великобритания няма да бъдат променяни

5-годишно дете почина от пневмония след прекаран грип

Ципрас: Македонците разграничават своята идентичност от древногръцкото наследство

Транспортната комисия в ЕК решава за бъдещето на пакета „Мобилност“

ЕС отхвърля възможността за преговори с Лондон по сроковете на предпазния механизъм

Седмица на македонското кино стартира в София

Държавата клечи пред Тома Белев и жена му „Еколозите“ усвояват 100 милиона евро за биоразнообразие

Красиви изпълнения на кънки откриха ледената пързалка в Благоевград (СНИМКИ)

Майор д-р Весела Михнева от Клиниката по ендокринология във ВМА пред “Труд”: Диабетът каквото вземе – не връща Стресът само осветява диагнозата, но причината се крие в начина на хранене

– Защо се увеличават случаите на случайно открит диабет или на нелекуван такъв, д-р Михнева?
– Случаите на захарен диабет наистина се увеличават драстично през последните години. А като причини извеждаме наднорменото тегло, затлъстяването, неправилното хранене, липсата на здравословен двигателен режим при хората. Откриваемостта на заболяването започва да нараства чрез популяризирането на профилактиката чрез лекарите и медиите. Ранното откриване е разковничето към своевременното овладяване на диабета. В противен случай се появява проблемът с усложненията и пред много от тях ендокринолозите сме безсилни. Идеята е “да се даде колкото може по-малко аванс” на захарния диабет. В ранен етап той е почти неоткриваем. С кръвна захар, която на гладно е нормална при някои от диабетиците, но с кръвна захар, която след нахранване е висока, но не е засечена, повечето от тях считат, че нямат проблем с това заболяване. В последно време все повече се заговори за нарушената гликемия на гладно, за нарушения глюкозен толеранс като преддиабетни състояния, както и за хиперинсулимията и инсулиновата резистентност, за които все повече хора имат яснота и все повече хора правят допълнително изследвания, като се обръщат междувременно и към ендокринолог.

– Как да разпознаваме преддиабетното състояние? Кои са сигналите за опасност?
– Преддиабетното състояние може да бъде разпознато с кръвни изследвания. Прави се тест “натоварване с глюкоза”, който включва изпиване на 75 грама глюкоза, след което на нулева минута се взема кръвна захар, на 60 минута и на 120-та също. Резултатът показва дали организмът има инсулинова резистентност или хиперинсулимия. Най-общо казано, пациентите могат да изследват кръвна захар на гладно. И ако тя е над 6,1 милимола на литър, бихме могли да говорим за нарушена гликемия. При такъв случай е важно да се направят допълнителни изследвания, за да може да се установи има ли захарен диабет или не. Имат значение и резултатите от изследването на гликирания хемоглобин, който също е важен показател и от който разбираме как са се движели стойностите на кръвната захар през последните три месеца. Разбира се, редно е лекарят да съобрази дали пациентът се е лекувал с кортикостероидни препарати, които биха могли да допринесат до увеличаването на гликемията на гладно и изобщо на кръвната захар, дали не е имал някакви травматични операции или други състояния, които да доведат до завишаване на кръвната захар. Затова при най-малки съмнения е необходима намесата на ендокринолог, които да съобрази и да диференцира дали говорим за преддиабетно състояние, отключен ли е захарен диабет и да се прецени бързо начина и подхода на лечение. Най-важното, което винаги искам да разберат моите пациенти, техните близки е, че каквото вземе диабетът – не връща.

– Стресът или начинът на хранене са водеща причина за появата на захарен диабет?
– Бих казала, че до голяма степен начинът на хранене е водещ, особено при втори тип диабет, защото прехранването и появата на наднорменото тегло и затлъстяването отключват захарния диабет. Много от пациентите казват “при стресови състояния отключих диабет”, но това е просто повод – драматичен период в личния или в професионалния живот. Обикновено емоционално състояние и пренапрежение могат да доведат до драстично повишаване на кръвната захар и тя а излезе с показател 20 или 25 дори. Това кара пациентите да отидат на лекар и попадат в спешните терапевтични кабинети. Но всъщност тези хора дълго време са имали завишени нива на кръвната захар на гладно, имали са началните симптоми на захарен диабет – но не са правили изследвания и не са били на преглед при специалист. Просто стресът е осветил диагнозата, която е тляла много дълго време при пациента. Затова считам, че начинът на хранене е по-сериозният проблем, който може да доведе до отключване на захарен диабет.

– Може ли диабет да се лекува с хомеопатия или с лечебно гладуване, например? Много са нашумели различни хранителни добавки…
– Българинът по принцип обича да се лекува с всичко, в това число и хранителни добавки, което не води до посещение на лекар. Използват се всякакви – канела, хром – да не ги изброяваме. Или пък екстракти, забъркани от билкари или внесени от – екзотични и не толкова – дестинации гъби. Лечението на захарния диабет не търпи никакви компромиси и трябва да става под контрола на лекар. Не изключвам ползата от т.нар. “природна аптека”, но при авансирал захарен диабет, когато само сериозната медицина има отношение и роля, е редно да се спазват указанията на лекаря. В много случаи пациентите неглижират или подценяват терапията, която им се дава, започват алтернативна и така заболяването остава нелекувано. Прибягването до самолечение, гладолечение или “шарлатанолечение” води до тежките последици като инсулти, инфаркти, до ампутация на крайници, хемодиализа и т.н. Билколечението не е панацея.

– Съпоставимо ли е лечението на диабет у нас с това в останалите страни от ЕС и САЩ?
– Категорично, да. В България, в частност във ВМА, смело мога да кажа, че се развива модерна диабетология. Боравим с най-новите методи на лечение, с най-новите терапевтични подходи. Диабетологията е много бързо и прогресивно развиваща се наука. Все по-нови групи медикаменти се откриват за лечението на захарния диабет. Адекватният терапевтичен подход се прави от лекар-ендокринолог. Разполагаме с различни нови групи медикаменти и чрез добър контрол постигаме много добър ефект при нашите пациенти. Диабетът е социално значимо заболяване на 21 век. Милиони хора страдат по света, само в у нас болните са над 600 000, а близо 200 000 не знаят, че го имат.

– Вие сте ученичка на проф. Ивона Даскалова – кое беше първото й изискване навремето към Вас?
– Проф. Даскалова е един от основоположниците на съвременната диабетология в България. Изключително много съм научила от нея още в ранните години на специализацията си. Точно от нея ми се е запечатало, че целта на ендокринолога е да “даде” колкото може по-малко на захарния диабет и да предпази своя пациент от възможните усложнения. Тя обръща голямо внимание и на доброто обучение на пациентите със захарен диабет и затова и наложи въвеждането му в нашата клиника.

Нашият гост
Майор д-р Весела Михнева е родена в Благоевград. Завършва 138-мо СОУ “Проф. В. Златарски” с отличен успех. Дипломира се в МУ-София през 2005 г. От 2006 г. е военен лекар. През 2012 г. придобива специалност по ендокринология и болести на обмяната. Работи в Клиниката по ендокринология към ВМА-София. Член е на БДА, EASD, ADA.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

  1. 2006 godina e zavırshyla medisina.2012 godina spesializasiya po vıtreshny bolesty i endokrynologya.Ne e li malko pebırzano ili fizycheskata i krasota se yavila kato katalyzator

  2. Толкова хубава и още само майор? Да се произведе ГЕНЕРАЛ! Нищо че са в повече, за малка България.

  3. Това помакинче разбира от медицина колкото индианец от пишещи машини. Виж да сади картофи сигурен съм, че може!

  4. Тази майорка дали изработва базално -прандиални режими за диабетици??

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.