Забраниха на мандрите да правят сирене с палма (обзор) До месец преработвателите трябва да решат дали ще правят истински продукти

Испанските фенове гласуват друг да пази срещу Иран

Пол Маккартни отиде да разгледа инсталацията “Мастаба” на Кристо

Филип Гунев: Не е възможно затваряне на всички външни граници на ЕС за преселници

400 американци идват с „Абрамс“ и „Брадли“ за учение на полигон „Ново село“

Паисий, Смирненски, Гео Милев и Вапцаров влязоха в Алеята на писателите Вежди Рашидов с втори паметник в комплекса

Вижте какво ще решава Министерски съвет на 20 юни 2018 г.

Северна Корея е предложила премахване на тежката артилерия от границата

Антониу Гутериш: Броят на страните, участващи в конфликти, е най-големият за последните 30 години

Китай гневен на нови US мита Търговският конфликт се разгорещи (инфографика)

Боил Банов в Шипка: Сградата на читалище „Светлина-1861“ ще бъде възстановена Започва процедура за обявяването й за паметник на културата

БЛС: Информацията за “Медицински одит” беше поднесена по начин, който оронва авторитета на цялото съсловие

Мондиалът на статичните положения

Полша иска да е посредник между ЕС и САЩ

Четвърти нов в ЦСКА

Майор Тодор Грибачев, герой от Кербала: Българин никога не е напуска позицията си, но лаврите обраха поляците

Факсимиле от БТВ
Факсимиле от БТВ
Факсимиле от БТВ

Майор Тодор Грибачев е един от участниците в сраженията в Кербала, когато благодарение на българския контингент градът не пада под натиска на шиитските милиции и местните бунтовници. Той намира голяма прилика в горчивите изводи и от двете битки.

„Парашутистите и при Стражин, и в Ирак не се използват по предназначение. Ако ни използват като конвенционални сили най-много да се случи да ни избият всичките. Аз се надявам нашето държавно и политическо ръководство да намери мястото ни къде трябва да се намираме в командната структура на българската армия”, казва Грибачев пред БТВ.

Той е част от втория контингент, който трябва да поеме рискованата мисия да пази реда в Кербала веднага след най-смъртоносната атака в новата бойна история на армията – терористичен удар с камион бомба по българската база. В този момент срещу българите има атаки от шиитските милиции – армията на Махди, сунитски бунтовници и 300 обучени бойци-наемници.

Битката при кметството в Кербала се преподава от експерти. „Това е една от успешните ни битки, минивойна, която сме спечелили. Задачата беше да охраняваме кметството и полицията, защото като паднат те държавността е завладяна. Битката щеше да бъде спечелена от тези милиции и платени бойци”, разказва Грибачев и допълва, че минометният обстрел е бил толкова силен и атаките толкова интензивни, че е имало план за евакуация на базата и всеки боец е събрал най-необходимото, за да се пробие вражеската обсада в опит за спасение.

Факсимиле от БТВ
Факсимиле от БТВ

„Най-големият страх, който съм брал, беше когато отидох в засадата. Чуваш грохота от засадата и се приближаваш, и знаеш, че трябва да минеш оттам”, казва Грибачев.

„Българският контингент до последно седеше. Американците, които дойдоха на помощ, предпочитаха при нас, защото се чувстваха сигурни”, спомня си войникът.

В Кербала започват да се носят легенди за българските войници. „Това беше една малка войничка в продължение на шест месеца. Носеха се слухове, че българите като убият някого му изяждат вътрешностите”, разказва през смях Грибачев.

Лаврите от тези сражения обира полската дивизия, защото българският контингент е под нейната шапка. „Българин никога не си е напускал позицията. Не знам друг контингент така твърдо да си е останал в зоната, да е патрулирал и да си е останал твърдо”, казва Грибачев.

Той разказва, че и в момента българите там полагат огромни усилия, за да вършат работата си. „Трябва да се знае, че се работи на мускули без съвременна техника и където няма техника, трябва да се компенсира с желание и себеотрицание”, казва Грибачев.

Опитът, натрупан при операциите в Ирак, се преподава на младите бойци от специалните сили. Те продължават да изпълняват задълженията си въпреки липсата на материални условия и голямото текучество на кадри.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

 1. А майорът дали си задава въпросът за каква кауза рискува живота си? И дали 36 хил лв могат да компенсират това през което е минал. Ние плащаме за армия която служи на чужди геополитически и икономически интереси.

 2. До towboy
  Нищо не плащаш, не се безпокой, това което ти разправят за платените милиони са пълни лъжи. За всеки войник на мисия се опрощава от вноските, плащани от Бг.
  А на момчетата и момичетата зад граница- поздравления! Жалко, че като си дойдат, не само, че опитът им не се уважава, ами са унижавани и подритвани, и много от тях напускат, разбира се.

 3. Тези момчета и момичета за пореден път доказват българския боен дух!А педалите с гадните отрицателни изказвания по техен адрес са си педали и дали ще им стиска на педалските д-пета да отидат там на позицията пък макар и за пет мин?!

 4. войниците ни в ирак и на майнaта си са окупатoри и да ги избият до крак, въобще не ми пука. а олигoфрените които смятат другояче – да лягат дa мрът.

 5. Да живее българският войник! Той ни пази от ислямската паплач, която е готова да нахлуе в християнска Европа. Подлеците, които ругаят момчето не са прави. Те са страхливци, които не са ходили войници! Мамини синчета и многознайковци. Само знаят да лаят, мекерета с мекерета. Ако попаднат в Кербала, ще избягат веднага от страх.

  1. за къф чeп да ходя в кербала? дан’би да съм плевневска подлoга? те да ходят там да мрът за евроатлантизъма!

 6. Войната е бизнес. Не става за нищо човекът, станал наемник. България какво спечели от присламчването към окупацията на Ирак? А тоя наемник е бил под полско командване. Какво общо има с България?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.