Майските културни празници в Асеновград започват от днес с литийно шествие

Майските културни празници в Асеновград започват от днес с традиционно литийно шествие от храма "Света Богородица - Благовещение" през центъра на града ще продължат до 28 май, като афишът с програмата включва десетки събития - концерти, изложби, театрални постановки, кинопрожекции и много други. Кулминацията на Майските културни празници ще е на 28 май, когато Асеновград чества своя празник.

Програмата за днес предвижда и прожекция на филма "Светителят хирург", разказващ за живота и знаменитите открития в медицината на Лука Кримски Чудотворец, от 19 часа в читалище "Родолюбие". На 11 май от 13,30 часа в Градска библиотека "Паисий Хилендарски" ще се състои среща на библиотекарите от Община Асеновград по случай професионалния им празник. По време на Майските културни празници ще се проведе и киномаратон. В Асеновград гостува "София филм фест" с лентите "Белгийският крал", "Императорът", "Солта на земята", "Рай", "Франц", "Слава", "Зоотроп" и др.

На 14 май в читалище "Родолюбие" ще се състои концерт "Рок на живо" с участието на местни рок групи и музиканти от различни поколения. На 15 май от 12,30 часа се организира тържествено изпращане на випуск-2017 от Средно училище "Свети княз Борис първи", а от 19 часа в читалище "Родолюбие" местните жители ще могат да гледат театралната постановка "Четирима в леглото". На 23 и 24 май се организират ритуали за изпращане на абитуриентите от училищата в Асеновград. На 28 май градът ще отбележи своя празник. От 9 часа в храма "Свети Николай Чудотворец" ще се отслужи празнична литургия за благоденствие на Асеновград.

От 10 часа на Асеновата крепост ще се проведе специална церемония, на която ще бъдат връчени почетните звания на община Асеновград. В 10,30 часа е началото на празничното шествие от Асенова крепост към града, а 20 минути по-късно ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Цар Иван Асен Втори, а от 11 часа започва церемония по издигане на националния флаг, след която кметът на общината д-р Емил Караиванов ще произнесе празнично слово. От 18,30 часа купонът се пренася на площад "Академик Николай Хайтов" в Асеновград с концерти на фолклорната певица Ива Давидова и рок група БТР. Празникът на Асеновград ще завърши с лазерно шоу и илюминации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини