Майстори показват ръчно изработени изделия в Нощта на Самоводската чаршия и Фестивал на занаятите в Търново

Колоритен тридневен есенен празник ще има на прочутата Улица на занаятите във Велико Търново от 22-ри до 24-ти септември.. Традиционната Нощ на Самоводската чаршия и тази година ще се съчетае с Фестивал на занаятите, предлагайки на жителите на старата столица и гостите на града много емоции и богата арт програма.

Събитието е вдъхновено от Европейската инициатива “Нощ на музеите”. Началото му е поставено през 2011 година, а изминалите шест издания привлякоха хиляди посетители от цялата страна и чужбина.

Празникът на Самоводската чаршия ще съчетае минало и настояще в занаятите, традициите, музиката и съвременното изкуство.  През трите дни ще има изложение на занаяти, в което 50 самоуки творци ще покажат ръчно изработена керамика, бижута, аксесоари, кожени изделия, плъсти и др. В  базара на продукти и храни с еко произход ще се предлага ръчно точена юфка, различни видове сирена и сладка, лютеница, продукти от козе мляко, печени на мангал кестени.

В своите работилници майсторите от чаршията ще демонстрират съхранените от тях старинни технологии и ще дават уроци  на желаещите.

На фона на уникалната архитектура и автентичната обстановка на Старо Търново ще има изпълнения на улични артисти и музиканти, различни пърформанси, интерактивни игри и детски представления.

10 млади художници от Сърбия, Македония и България ще се включат в Международния пленер „Живопис“ на чаршията. Те ще рисуват на открито от 18 до 23 септември, а на 24 септември творбите им ще бъдат показани в благотворителна изложба в арт бар Hipster“. По време на фестивала в пространството пред „Hipster“ ще бъде изградена и скулптурна инсталация от възпитаниците на Факултета по изобразително изкуство на Великотърнвския университет Иван Николов, Сергей Печинов и Кирил Георгиев.

На Улицата на занаятите ще звучи много красива и качествена музика. Вечерният концерт на 22 септември ще започне с етно проекта на Иван Попа от „Оратница“, а в 20,00 часа, насцената в центъра на чаршията ще излезе виртуозния кавалджия Теодосий Спасов. В събота, 23 септември, ще свири търновската група КОВУ,  а след това ще звучат музикалните импровизации от проекта „Коприва“ на Ваяна Ташева.

Есенните празнични вечери ще завършват с атрактивно огнено шоу от 22,00 часа.

       

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони