Майчинство и за осиновители на деца до 5 г.

От 1 юли влизат в сила промени в Кодекса на труда

Осиновители на деца до 5-годишна възраст ще имат право на платен отпуск от 365 дни от 1 юли 2018 г. Отпускът ще се ползва от деня на предаване на детето за осиновяване, но не по-късно от навършване на тази възраст. Това предвиждат промени в Кодекса на труда, публикувани за обществено обсъждане.

Към момента хората, които осиновят дете на възраст до 2 години, имат право на платено майчинство за периода, докато детето навърши тази възраст, и това ги поставя в неравностойно положение спрямо осиновителите на деца от 2 до 5-годишна възраст, които могат да използват отпуск от 365 дни. С предлаганата промяна правата на всички осиновители на деца до 5-годишна възраст се изравняват и за всички ще се полага платен отпуск в размер на 12 месеца, считано от деня на предаване на детето.

Предвиждат се и изменения в Кодекса за социално осигуряване, които уреждат правото на обезщетение по време на използване на отпуска, с размер 90% от осигурителния доход за последните 2 години от осигуряването на осиновителя. Когато осиновителят не използва този отпуск, той ще може да получава 50 процента от обезщетението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари