Македонската прокуратура погна кандидата за почетен консул на България Орце Камчев 

Служители на Специалната прокуратура на Република Македония тази сутрин влязоха в централата на „Орка холдинг”, която е собственост на най-богатия македонски гражданин Орце Камчев, съобщава БГНЕС.

Проверката е по заповед на съда. В спецакцията участват и представители на Дирекцията за борба с организираната престъпност и корупцията към МВР. До този момент не е ясно дали има задържани.

На 29 август Камчев беше разпитван от Специалната прокуратура. На 13 април тази година от македонското външно министерство съобщиха, че е постъпило искане от София Камчев да бъде назначен за почетен консул, но до този момент няма одобрение от страна на правителството в Скопие.

Камчев е собственик и акционер в множество компании. До февруари 2017 година той един от собствениците на „МПМ” – фалиралата медийна компания, която се разследва от Специалната прокуратура. Тя е най-големият дарител на предизборната кампания на ВМРО-ДПМНЕ за местните избори през 2013 г. с над 250 хил. евро. Тогава партията се ръководеше от Никола Груевски.

През 2016 г. „Форбс” определи 46-годишният Орце Камчев като най-богатия македонски гражданин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа