Македонският президент отхвърли призива на Могерини да връчи мандат за съставяне на правителство на Зоран Заев

Македонският президент Георге Иванов отхвърли призива на ръководителя на европейската дипломация Федерика Могерини  да преразгледа решението си и да връчи мандат за съставяне на правителство на Социалдемократическия съюз на Македония, предаде БНР. Могерини отправи призива си след поредица от срещи в Скопие с лидерите на политическите партии в страната.

Всички политически лидери и особено тези, които имат институционални отговорности, имат задължението да  намалят опасната реторика. Целта е да се избегне превръщането на политическата и институционална криза в междуетнически конфликт или, още по-лошо, в геополитически конфликт,заяви Могерини, която днес продължава своята обиколката в Западните Балкани с посещения в Белград и Тирана.

По-рано Русия обвини Албания, НАТО и Европейския съюз в опит да наложат проалбанско правителство в раздираната от политическа криза Македония.

Социалдемократите на Зоран Заев обявиха преди дни, че са готови да сформират кабинет с парламентарната подкрепа на албанските партии, които от своя страна поставят редица условия за по-широка употреба на албанския език в страната, наравно с македонския.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа