Македонски дипломат: След Резолюцията, следващият ход е излизане от Договора за добросъседство с България

Дългогодишният югославски и македонски дипломат Ристо Никовски, който в последните години се изявява като авторитетен анализатор в медиите на югоизточната ни съседка, е на мнение, че приетата от парламента на Република Северна Македония Декларация за „червените линии“ в спора с България е довела окончателно преговорите между двете страни в задънена улица и сега единственият останал ход на Скопие е да излезе от Договора за приятелство и добросъседство от 2017 година, предава електронното издание „Локално“.

По думите на Никовски, България изобщо не е готова и не е оставила пространство за каквито и да е отстъпки с Декларацията си в парламента и Обяснителният меморандум, който бе изпратен в Брюксел. Забившият дипломат тези документи са „директна атака на техните нецивилизационни позиции“.

„В нашата резолюция е казано достатъчно прецизно, че нашата идентичност, език, история... не трябва да се обсъждат и това са точно изискванията на България. С други думи, в момента ситуацията е в безизходица, защото не само българската страна, но сега и македонската няма място за исторически отстъпки. При цялата тази галимация, това е само първият ни решителен ход и тъй като няма друг изход, следващата ни стъпка трябва да бъде отворена заплаха, че ако българската страна продължава с блокадите, Македония няма да има друг избор, освен да се оттегли от Договора за добросъседство“, обяснява Ристо Никовски.

Симонида Кацарска, от Института за европейска политика в Скопие, смята, че единодушно приетата резолюция в македонския парламент (29 юли 2021 г.) ще засегне отношенията с България, но според нея проблемът за македонската евроинтеграция е българската декларация.

„Резолюцията например имаше за цел да насърчи вътрешния диалог у нас относно спора с България. Ние като общество отчаяно се нуждаем от установяване на практика за обсъждане на тези трудни въпроси и от тази гледна точка не виждам Резолюцията като спорен елемент. Във всеки случай, по отношение на процеса на присъединяване, по-голям проблем за нас е българската декларация, която безспорно излиза извън Договора за добросъседство и се занимава с теми, които не принадлежат на политическото пространство“, заяви Кацарска пред „Локално“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

  • Никола

    Ако и двете места съществуваха, къде бихте живяли: в Нарния или в Македония?

Още от Европа