Македонци горят знамето на България (обзор)

На разгонен от полицията традиционен карнавал

София направи остра забележка

Стево Пендаровски осъди изгарянето на българското знаме във Вевчани

Вицепремиерът Екатерина Захариева разпореди на българския посланик в Скопие Ангел Ангелов да изрази пред правителството в Скопие силното възмущение от този вандалски акт по повод медийни публикации за изгорено българско знаме в село Вевчани в Република Северна Македония.

Посланик Ангелов направи устен демарш пред външното министерство на Република Северна Македония. От Скопие заявиха, че “законовите и политически различия не трябва да се загрозяват с действия, които омаловажават и вредят на народите, особено на нашите съседи”.

“Осъждаме запалването на знамето на Република България на карнавала в село Вевчани, което не само хвърля петно върху имиджа на карнавала, но и нанася щети на авторитета на РС Македония”, е подчертано в изявлението на македонското външнополитичиско ведомство.

“Македонският” Хитлер с надписа “български фашистки окупатор на визита” на гърба.

Министерството на външните работи на Република Северна Македония оцени инцидента с паленето на българското знаме на карнавала във Вевчани като вреден за авторитета на държавата, съобщават македонските медии.

“Вековна традиция не може да бъде застрашавана с действия, които омаловажават или обиждат народи, държави и особено нашите съседи. Осъждаме паленето на знамето на Република България на карнавала във Вевчани, акт, който не само руши реномето на карнавала, а и авторитета на Република Северна Македония”, пише на официалния Фейсбук профил на министерството.

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски осъди изгарянето на българското знаме на карнавал във Вевчани, разтурен от полицията поради неспазване на мерките срещу разпространението на коронавируса.

“Паленето на знамето на България по време на карнавала във Вевчани е недопустимо и е за осъждане. Между съседите е необходимо да се градят доверие, разбирателство и уважение”, написа президентът в профила си във фейсбук.

По-рано и Министерството на външните работи в Скопие осъди запалването на българското знаме като действие, вредно за репутацията на държавата.

Това стана, след като българският посланик в Скопие Ангел Ангелов направи остър вербален демарш във външното министерство на Република Северна Македония по повод информациите за изгореното българско знаме във Вевчани.

Българското знаме е било подпалено по време на традиционен карнавал с горене на маски в село Вевчани, за което стана ясно от медийни публикации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика