Макрон в Евксиноград: България трябва да влезе в Шенген (ОБЗОР)

ВАРНА. От кореспондента на "Труд"

България трябва да стане пълноправен член на шенгенското пространство и като такъв да участва в преразглеждането на правилата за миграцията в ЕС. Това заяви след среща с българския държавен глава Румен Радев президентът на Франция Еманюел Макрон.

В близо 1-часово изявление пред медиите двамата очертаха още 3 пункта от дневния ред на ЕС, по които са постигнали съгласие за сътрудничество - за общи инициативи в областта на икономическото и финансово развитие, за разчупване на стената между нови и стари членки на съюза и за създаване на силна европейска отбрана.

България трябва да участва във всички важни дискусии, при които се решава участие в различни зони. Нашата одисея по пътя към Шенген е блестящ пример за негативите, които се случват, когато се променят правилата по време на играта. По време на председателството ни догодина ще се решават критериите и механизмите за участие в европейския фонд за отбрана. Искаме равен шанс за всички членки, така че български средни и малки предприятия да могат да участват пълноценно в проекти на фонда. И очакваме подкрепа от Франция за това, каза Румен Радев. Той благодари на колегата си, че Франция е потвърдила солидарността си за засилване на охраната в страните по външните граници на съюза и за стратегическия план, внесен от България в ЕК през пролетта.

Тук сме на 2 часа от Крим и от Турция. Това е сърцето на действителните залози, коментира Макрон. Той и Радев бяха единодушни, че Европа трябва да се разширява на Западните Балкани. Ако те нямат европейска перспектива, рано или късно сами ще представят Балканска перспектива на Европа, подчерта Радев. В лицето на Еманюел Макрон Европа има нови идеи и харизма, обяви българският президент и отчете, че Франция е сред водещите ни външнотърговски партньори, като двустранният стокоомен е достигнал 1,9 млрд. евро.

В двореца Евксиноград двамата държавни глави и съпругите им бяха посрещнати с военна церемония от представителна рота на ВМС, ръководена от командващия военния флот контраадмирал Митко Петев. Първите дами се появиха в лежерни елегантни рокли над коляното, издържани в синьо. След старта на разговорите, те отпътуваха с кортеж от 5 коли за Ботаническата градина и двореца в Балчик.

Радев: Трябва да се борим не само със социалния, но и с данъчния и корпоративния дъмпинг

Щекотливата тема за промени в директивата за командироване на работници от ЕС не бе подмината при разговорите между президентите на България и Франция. Макар на два пъти да подчерта, че българската позиция е работа на правителството, Румен Радев не отказа да я коментира. България е против измамите със социални осигуровки и затова е нужно силно сътрудничество между социалните служби на страните членки. Нужни са и нормативни промени, които да пазят правата на работниците. Но този въпрос не се изчерпва с премахването на социалния дъмпинг, защото има и данъчен, и корпоративен дъмпинг в ЕС.

Факт е, че работещи в клонове на чужди банки и предприятия от новите членки на съюза получават много по-ниски заплати от колегите си на Запад при еднакви обем и качество на труда, каза Радев. Той добави, че трайно решение да въпроса може да се постигне чрез кохезионна и инвестиционна политики, които да приближат заплатите и стандарта между новите и стари членки на ЕС.

Позицията на българския президент видимо хареса на Макрон, който е баща на идеята за борба със социалния дъмпинг. Френският президент не спести от Варна острата си критика към Полша, чийто премиер отхвърли плана му. Полша не е страната, която очертава накъде ще се развива Европа. Тя върви срещу европейските интереси, ползва структурните фондове на ЕС, но нарушава основните принципи на съюза. Не мисля обаче, че полската позиция застрашава този проект, категоричен бе Макрон.

Коментари

Задължително поле