Макрон задраскал Мелони от вечерята с Шолц и Зеленски

Володимир Зеленски, Еманюел Макрон и Олаф Шолц на пресконференция в Париж, малко преди вечерята, от която италианската премиерка Джорджа Мелони била отхвърлена.

Италианските медии нарекоха случилото се “груб неприятелски акт”

Италия се чувства обидена и унизена, след като нейната премиерка Джорджа Мелони бе отхвърлена от вечерята в Елисейския дворец в сряда на президента на Франция Емануел Макрон, германския канцлер Олаф Шолц и държавния глава на Украйна Володимир Зеленски.

Най-влиятелните всекидневници на Апенините “Република”, “Кориере дела сера” и “Ла Стампа” посочиха дружно Макрон като инициатор на отритването на премиерката, определяйки жеста му като “груб неприятелски акт на Париж”. Защото по дипломатически канали щабът на Мелони е бил информиран за вечерята и тя очаквала покана, каквато Макрон и Шолц винаги са отправяли към предшественика ѝ Марио Драги при обсъждане на “проблема Украйна”, но сега силната жена в Рим бе изолирана доста нахално.

Като че ли най-груб към президента на Франция е в. “Стампа”, който подчерта, че Макрон в момента иска да играе главна роля покрай конфликта в Украйна с цел да тушира настроенията и масовите протести срещу него в собствената му страна. А тя е обхваната от стачки заради замисляната несправедлива според синдикатите пенсионна реформа и политическите наблюдатели смятат, че тепърва предстои нагнетяване на социалното напрежение.

Италиански медии посочват, че “грубият неприятелски акт на Париж” се вписва прекрасно във все по-влошаващите се отношения на Франция с Италия и по-точно на тези между Макрон и Мелони. Защото броени дни след като първата жена-премиер застана начело на изпълнителната власт в Рим двамата се счепкаха жестоко по въпроса за обуздаването и контрола на мигрантския приток в Европа, после се сдърпаха за държавните помощи на закъсалите индустриални предприятия, а напоследък имат противоречия и по въпроса за оказваната помощ на Украйна.

Изредените до тук причини карат основните анализаторите да заключат, че Италия няма да бъде включена като равна - нещо, за което Рим претендира, в “оста Париж - Берлин”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа