Макрон иска ЕС да е по-независим от НАТО в областта на отбраната

Френският президент Еманюел Макрон иска Европейският съюз да стане по-независим от НАТО в областта на отбраната чрез изменение на европейското законодателство, съобщава в. "Welt am Sonntag".

Според публикацията Макрон счита за необходимо да се изясни точката в законодателството, която се отнася до общата отбрана. Според международните споразумения, в случай че една от страните-членки на ЕС е подложена на въоръжено нападение, останалите държави-членки на Общността трябва да й предоставят помощ.

Париж счита за необходимо всяка държава-членка на ЕС „безпрепятствено и навременно“ да прилага тази част от международните договорености. Отбелязва се, че мерките, които френското правителство счита за необходими, са предназначени да осигурят ефективна защита на Държави от ЕС, които не са членки на НАТО. На този етап това са Швеция, Финландия, Кипър, Малта, Австрия и Ирландия.

В същото време ЕС има нужда от собствена отбранителна способност, в случай, че НАТО не може да приложи член 5 от устава на Алианса за колективната отбрана - например в случай на вето от страна на САЩ или Турция.

По-рано Макрон в свое интервю за The Economist се изказа критично за НАТО и заяви, че Алиансът изпитва сериозна липса на координация. Канцлерът на Германия Ангела Меркел тогава заяви, че коментарите му са неуместни и не се съгласи с тях, а италианският премиер Джузепе Конти подчерта, че срещата от високо равнище на НАТО в Лондон ще даде възможност за укрепването на междуатлантическия диалог.

Коментари

Задължително поле