Подплашен кон преобърна каруца в Благоевград, мъж е ранен

Красавица от Ямайка спечели титлата „Мис Свят“ 2019 (СНИМКИ и ВИДЕО)

МВР прави кризисни центрове по границата с Турция

Автомобил блъсна жена, пресичала неправилно в Асеновград

Чавушоглу: Турция ще отговори, ако САЩ й наложат санкции

Борис Джонсън планира промени в конституцията и в избирателното право

Убиецът на Самоковеца – свободен окончателно Ервин Веркер твърди, че българин е стрелял по контрабандния бос

Вицепрезидентът: Трябва да сме непримирими към ксенофобията и езика на омразата

И личният живот на актьорите в „Завинаги” е като в сапунка Докато се снима поредицата, Йозджан Дениз се ожени и разведе, а Аслъ Енвер изживя бурна любов с Мурат Боз

Жена се самоуби при скок от скала, а мъж загина от взрив на газова бутилка в Благоевградско

Ако няма усложнения при лечението на блъснатото в София момиче, то ще е на крака до месец

В Банско подариха ново „Ауди” по случай откриването на зимния сезон Курортът приветства новия сезон с над 140 награди, концерт на „Ъпсурт” и обилен снеговалеж

Арестуван е заподозрян за убийството в Шумен

ВЕЦ „Въча“ спря работа заради замърсяването на реката, Басейнова дирекция стартира наказателна процедура срещу НЕК 

Главният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков: Не трябва да вярваме на наложените епитети и марки (ВИДЕО)

Макрон определи трудовите закони на ЕС като предателство към европейските принципи

Френският президент Еманюел Макрон определи трудовите закони на Европейския съюз за командированите работници като предателство към европейските принципи. Той каза това днес в Залцбург в началото на тридневната си обиколка в Централна и Източна Европа.

След среща с австрийския канцлер Кристиан Керн Макрон подчерта, че Франция и Австрия имат общо виждане по тези въпроси и че Париж и Виена са на мнение, че европейската директива за командированите работници облагодетелства социалния дъмпинг в полза на страните от Източна Европа.

Единният европейски пазар и свободното движение на работници не означава да се създава по-слаба конкуренция (чрез намаляване на заплатите и жизнените стандарти – бел. р.) в сферата на социалното законодателство, посочи Макрон, цитиран от Ройтерс.

„Тъкмо това подхранва популизма и подкопава доверието в европейския проект“, допълни френският президент, призовавайки за реформи, които да защитават по-добре европейските граждани от глобализацията.

Макрон потвърди отново приоритетите си за бъдещето на ЕС и еврозоната, посочвайки целта за създаване на бюджет и парламент на еврозоната, социална основа и данъчна хармонизация. По думите му, съществуват „общи гледни точки“ с Австрия по тези въпроси и предложения в тази посока ще бъдат направени до края на 2017 г.

За три дни френският президент се среща с петима европейски лидери, а в петък той ще разговаря с президента Румен Радев и с премиера Бойко Борисов.

Изборът на страните никак не е случаен. Този следобед в Залцбург Макрон се срещна с канцлера на Австрия и с премиерите на Словакия и Чехия.
s
Последните две страни доскоро бяха в тесен съюз с Полша и Унгария и в сериозна опозиция на френско-германската двойка.

Днес обаче европейската им принадлежност се оказва по-важна и така Макрон успя да разедини Вишеградската четворка. Румъния и България далеч не са съгласни по всички теми с Франция, а подкрепата им й е изключително важна.

Утре в Румъния и в петък в България Макрон ще убеждава, че няма важни и неважни страни в ЕС и ще разчита на подкрепа за желаните от него реформи.

Абсолютният му приоритет е въпросът с командированите работници.

Официално те са над 286 000 във Франция, повече от половината работят в строителството. Неофициално обаче работят още около 300 000 без да са регистрирани.

Местното трудово законодателство не е спазено, а възнагражденията им са в пъти по-ниски от тези във Франция и създават социален дъмпинг, смята Макрон.

Същевременно Франция е третата страна в ЕС по брой работници в чужбина и има интерес Европа да регулира, но в никакъв случай не и да премахва свободния трудов пазар.

Макрон се нуждае от бърза подкрепа, защото новата директива трябва да бъде приета през октомври. България има резерви, а е и следващият председател на Съвета на ЕС.

Петък във Варна е важен етап от обиколката на Макрон, който има готовност да разговаря и за българските приоритети, сред тях – напрежението около миграционния проблем и присъединяване към Шенген.

Всичко е внимателно преценено във френския сценарий за тридневната обиколка. Големите опозиционери Полша и Унгария са подминати, разчита се на други, вероятно по-сговорчиви.

Сред тях е и България, която след три месеца ще председателства Съвета на съюза, в който Макрон желае да е лидер.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.