Макрон: Подкрепям волята на Борисов България да бъде приета в еврозоната

Ще подкрепя волята на Бойко Борисов България да бъде приета в приемната на еврозоната. Това каза президентът на Франция Еманюел Макрон на съвместна пресконференция с премиера Бойко Борисов след срещата им в Евксиноград.

"Много благодаря, скъпи Бойко. Искам да кажа, че ако съм тук днес, то е защото не само че Бойко Борисов бе първият европейски лидер, който приех във Франция, но също така защото той е мой приятел. Благодаря му за поканата, която отправи към мен. Имал съм вече възможност да преценя в каква голяма степен той се ангажира с пълното участие на България в ЕС и с решенията, които ще се вземат. В двустранен план говорихме по много теми, свързани с образованието, преподаването на френски език, сътрудничеството ни в промишлеността, отбраната, сигурността. Искам да заявя споделената ни воля за осъществяването на партньорства в рамките на споразуменията, които ще бъдат подписани, така че да се създадат много работни места", каза Макрон.

"По европейските теми, волята на България и на министър-председателя е България да бъде пълноправен член на ЕС. Такава е и волята на Франция. Първата последица е, че до края на октомври ще постигнем споразумение относно реформата за командированите работници. Министър-председателят ми каза колко му е било трудно да намери работници за обществения транспорт в България", допълни той. Според него командироването на работници освен, че не е добро за европейския проект, не е добро и за работниците.

"Постигаме волята да се ограничим във времето и за една и съща страна, за една и съща работа да се получава една и съща заплата. Когато имаме френски работодатели, които наемат българските работници и им заплащат по български цени във Франция - не, не съм съгласен", допълни Макрон.

"Второто споразумение е свързано с превръщането на България в пълноправен партньор. Ще подкрепя волята на Бойко Борисов България да бъде приета в приемната на еврозоната.

Трябва да сложим край на границата между Изтока и Запада, а България да се бори за по-силна интеграция в икономиката и финансите“, каза още Еманюел Макрон.

Пресконференцията освен от телевизии се предава и на фейсбукстените на Борисов и Макрон.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2044673375760722/

Очаквайте подробности

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България