Макрон с крути мерки заради протестите

Обмисля се въвеждането на извънредно положение

412 арестувани за насилието на демонстрациите в Париж

Служители почистват графити от Триумфалната арка в Париж, единият от които гласи “Жълтите жилетки ще триумфират”.

Въвеждане на извънредно положение във Франция обмисля президентът Еманюел Макрон, предаде "Ройтерс".

Причината за готвените крути мерки е насилието в събота в Париж на демонстрациите на “жълтите жилетки” срещу повишаването на цената на горивата. Групи от маскирани хора, някои въоръжени с метални щанги и брадви, предизвикаха най-тежките безредици от десетилетия, като палиха коли, разбиваха магазини и дори вандализираха Триумфалната арка. Полицията бе принудена да отвърне с шокови гранати, сълзотворен газ и водни оръдия. Заради сблъсъците бяха затворени магазини и метростанции.

Над 130 души бяха ранени, от които 23-ма служители на органите на реда, 412 души пък са били арестувани.

След завръщането си от Аржентина днес сутринта Макрон веднага се отправи към местата на погром от предния ден. Посети и Триумфалната арка, изрисувана с графити от антикапиталистически лозунги през социални искания до призиви за оставката на президента. Не бе пощаден и символът на френската република - Мариана, чиято статуя под арката бе частично счупена.

“Трябва да обсъдим мерки, които да предотвратят подобни инциденти”, обяви правителственият говорител Бенжамен Гриво преди днешния съвет по сигурността. Освен варианта извънредно положение се обмисля и как да бъде започнат диалог с протестното движение, което няма структура и ръководство.

Демонстрациите на “жълтите жилетки” стартираха на 17 ноември след наложено от властта увеличение на акциза върху горивата в рамките на политиката за опазване на околната среда, довело до скок със 7,6 евроцента на цената на литър дизел и с 3,9 евроцента на литър бензин. На протеста миналата събота също имаше сблъсъци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа