Максим Генчев кани световна звезда за ролята на Дънов

Генчев казва, че умишлено не слага името на Дънов в заглавието на филма, защото иска самата история и магията є да впечатлят публиката.Снимка: БУЛФОТО, архив

“Мистерията Елбур” ще разкаже историята за чудното му възстановяване след побоя от цанковистите през 1936 г.

Сред обсъжданите имена са Уилям Дефо и Жак Рено

След “Дякон Левски” режисьорът Максим Генчев са захваща с друг амбициозен проект - ще снима филм за учителя Петър Дънов. Той обяви дарителска сметка, на която желаещите могат да помогнат за създаването на проекта, който ще струва над 1 милион лева. Филмът ще бъде подкрепен основно от частните инвестиции на Златина Филипова, а от дарения се очаква да съберат около 200-250 000 лева.

“Това ще е много скъп за производство филм, главните герои ще са 72-ма души. Имаме амбиция за ролята на Дънов да привлечем световноизвестно име - засега обмисляме това да е Уилям Дефо, той визуално много прилича на Учителя и е изключително талантлив, аз съм работил с него като актьор. Колебаем се дали да се спрем на него или на Жан Рено. Със сигурност е необходим световен артист, не само от търговска гледна точка, но и самото послание на Учителя е обърнато към света и за да го види цял свят, трябва във филма да има световна звезда. Иначе аз най-добре ще изиграя ролята или Руси Чанев”, каза пред “Труд” Максим Генчев.

Той обясни, че е планирано снимките да започнат през пролетта на следващата година.

“Ние сме много коректни към историческите дати, на които са се случили тези събития. Разказваме само един епизод от живота на Дънов - побоят, който цанковистите му нанасят на 4 май 1936 година. Всъщност това е началото на филма - започва зрелищно с побоя върху Учителя и показва как той само за 4 месеца успява, без да използва своите специални сили, да се излекува от инсулта, заради който е на смъртно легло. Цялата магия е какво се случва там - затова и филмът ще се казва “Мистерията Елбур”, обяснява режисьорът.

Генчев казва, че умишлено не слага името на Дънов в заглавието на филма, защото иска самата история и магията є да впечатлят публиката.

“Ние със Златина Филипова и Деси Ковачева работим изцяло върху теми, които са свързани с родолюбие, с национално самосъзнание. Нашата цел е те да носят националния дух и общочовешки послания. С оглед на това избрахме Левски за предишния филм, който направихме. Имаме проект и за Христо Ботев, който с една дума определяме като състраданието към хората, към бедните и онеправданите, и към цялата бездна от страдания, в която живеем. Учителят Дънов е квинтесенцията на нашето търсене на глобален смисъл и послание”, обясни Генчев.

Той издаде, че един от персонажите във филма се казва Михаил Иванов - през 1937 година заминава за Франция, където става продължител на делото на Дънов и много активно развива Бялото братство там - самият Дънов го е подготвил за тази мисия и го е изпратил да спаси словото.

Ако искате да допринесете за създаване филма, можете да дарите средства на следните банкови сметки: BGN: 02/0000000026218238, IBAN: BG96STSA93000026218238 и сметка: EUR: 02/0000000026218270, IBAN: BG96STSA93000026218270, BIC: STSABGSF, Банка ДСК - сдружение “Забравените герои”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура