Малина Крумова: Голяма част от безопасността на движението зависи от качеството на пътната инфраструктура

Безопасността по пътищата не е еднозначна политика, която зависи само от един орган в държавата или само от държавата, точно това я прави толкова сложна и комплексна. Нужно е сътрудничество между институциите, гражданското общество, бизнеса. Това заяви пред БНТ Малина Крумова, съветник в кабинета на министър-председателя Бойко Борисов, по повод създаването на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата".

Крумова заяви, че не може да коментира дали тя ще оглави новата агенция, тъй като предстои да се вземе решение на МС.

Целта на новата агенция е да се намалят жертвите и пострадалите при ПТП, за да може да спасим човешки животи, в крайна сметка, допълни Крумова. Не мога да ви обещая, че със създаването на агенцията няма да има тежки ПТП-та, това би било нереалистично. Но си поставяме за цел тежките катастрофи да намалеят с 20% за една година, обясни още съветникът на премиера.

Фактът, че няма правомощия все още не означава, че тази агенция няма да си върши работата.

Голяма част от безопасността на движението зависи от качеството на пътната инфраструктура, каза тя.

Много често участъците с концентрация на ПТП-та са идентифицирани от органите на МВР, препоръчано е на собственика да предприеме действия по отношение на реконструкция, но такива действия не се предприемат. Функцията на Агенцията в този случай ще бъде да проследи дали органите, на които е възложено изпълнението на определено действие, са изпълнили това действие, допълни още Крумова.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България