Каракачанов: От войните между правителство и президент губи държавата

Българин е арестуван при протестите срещу цените на горивата във Франция

11 деца – жертви на интернет тормоз всеки ден Все повече са случаите на сексуална експлоатация в мрежата

Стоичков на „Златната топка“

Военен №1 ген. Андрей Боцев: Заплатите за 2018 г. няма да се увеличават

Катастрофа с участието на български автомобил в Македония, един човек е ранен

Хаос на пътя, дрифт пред парламента (обзор) Шепа протестиращи затвориха границата с Гърция, блокираха Бургас и магистрала „Тракия”

Полският премиер: Русия може да нахлуе в Украйна след пускането на „Северен поток 2“

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 19 януари 2018

Мини-Меркел иска квота за депутатки Анкета й даде преднина за лидерския пост в ХДС

13 хил. на месец ползват нощен транспорт Догодина София решава дали да продължи услугата

Гл. комисар Христо Терзийски: Няма сериозни инциденти на протестите, но има задържани лица

Верижна катастрофа между седем автомобила край село Саранци По първоначална информация има пострадали хора

Патриотите със съвет „очи в очи“ Чакат номинация от НФСБ за поста на Валери Симеонов

Тръмп заяви, че разполага със записа от убийството на Хашоги, но не иска да го слуша

Малина Крумова – Евроминистърът

Новият служебен вицепремиер Малина Крумова е възпитаник на Американския университет, Благоевград, със специалност политология и международни отношения.

Притежава магистърска степен от съвместна програма на университета в Болоня и университета в Сараево по „Демокрация и човешки права в Югоизточна Европа“.

От 1998 година се занимава с управление на проекти и програми.

Като служебен министър по еврофондовете Малина Крумова си поставя три неотложни задачи. Първо – да затвори предварителните условия за получаване на европейско финансиране през програмния период 2014-2020 г. още в рамките на този кабинет.

Изключение прави само едно от условията, за което е необходимо приемане от Народното събрание на Национална стратегия за развитие на научни изследвания, обяснява Крумова.

Втората й цел е да се опростят процедурите и административната тежест, за да се улесни достъпът до евросредствата от страна на бенефициентите. За този приоритет работи още като директор на Централното координационно звено в Министерския съвет. За да изпълним тази задача, имаме готовност да внесем в правителството Национална методология за прилагане на единна ставка за организация и управление по проектите.

И в крайна сметка основната ми задача е да няма никакво забавяне на процеса на договаряне на средствата и изпълнението на проектите през новия програмен период, както и продължаване на добрия и конструктивен диалог и сътрудничество с Брюксел, казва Крумова.

Темата за еврофондовете є е добре позната, тъй като през последните десет години работи в системата.
Преди да влезе в служебния кабинет, тя е част от екипа на бившия вицепремиер Томислав Дончев, където оглавява дирекцията за управление на средствата от ЕС. Затова във всичките си медийни изяви категорично заявява, че ще разчита изключително много на експертния опит на екипа, с който е работила досега. Залага на приемствеността, а не на реваншизма, както и на професионализма и на добрата координация със своите колеги от другите министерства, които управляват европейски средства.

През 2009 г. Малина Крумова поема управлението на оперативна програма “Околна среда”, но в края на 2013 г. подава оставка, след като Европейската комисия официално спира плащанията за България по програмата.

Била е съветник на вицепремиера Илияна Цанова във втория служебен кабинет, назначен от президента Росен Плевнелиев. Почти година работи и като съветник към парламентарната група на ГЕРБ.

За себе си казва, че няма началнически манталитет. Уважава личното пространство на хората около себе си, вслушва се в чуждото мнение и приема различна от нейната гледна точка, но стига да е добре аргументирана.

“Невинаги съм била такава, това е умение, което изградих в годините и което се старая да развивам”, допълва Крумова. Твърди, че е ценител на виното и вкусната храна. Според нея чрез кухнята можеш да опознаеш както човека, така и една отделна народност. Затова, когато посещава някое място, винаги опитва местните специалитети.

Малко известно е, че служебният министър играе в импровизационен театър, който засега ще трябва да поизостави заради изключително натоварената си програма като вицепремиер.

Освен това е любител фотограф. Като малка иска да свири на пиано и въпреки че мечтата й не се сбъдва, става ценител на хубавата музика във всякакви стилове. Важно за нея е музиката да въздейства, да я докосне. Музиката е усещане и най-важното е емоционалният заряд, който носи, казва Крумова.

 

Обича да пътува

Максимата, че човек е човек, когато е на път, важи с пълна сила за новия вицепремиер. Крумова обича да пътува както у нас, така и в чужбина. Силно впечатлена е от Африка. Прекарва три години в Либия, което є дава възможност да опознае една различна култура.

“Времето там винаги предизвиква у мен копнеж за континента, макар че последващите изследвания показват колко различна е Африка”, казва Малина Крумова. А мястото, на което би се връщала отново и отново, е новооткрито, но отдавна търсено – Сиена.

За нея

Тя е генератор на идеи

Работим с Малина Крумова заедно в рамките на Групата на високо равнище по въпросите за опростяването към ЕК. Тема, в която категорично мога да заявя, че Малина плува в свои води. Тя е експерт с изключителен опит и познания в областта на кохезионната политика и нейното участие в групата е от ключово значение. Тя е генератор на идеи и най-важното – успява да погледне на въпросите, касаещи опростяването, както от страна на институциите, така и от страна на бенефициентите.

Сийм Калас, бивш еврокомисар по транспорта и експремиер на Естония

Малина е филантроп

Малина е изключителна личност, с огромна ерудиция и широк мироглед, с всестранни интереси и таланти. Има отношение към проблемите. Тя е филантроп. Човек с потребност за общения в културата във всичките є проявления. При всеки свободен момент тя ходи на театър или е в концертна зала или на културно четене.

Зорница Дамянова, актриса

Безспорен професионалист

Тя е безспорен експерт в сферата на управление на европейски фондове. Цялата є кариера е в тази посока. Притежава не само необходимите знания, но и необходимата доза инстинкт и интуиция. Професионалист с една дума.

Томислав Дончев, бивш министър по еврофондовете

Не се впечатлява от авторитети

Тя е един от най-компетентните специалисти, когото познавам. Беше мой съветник във втория служебен кабинет и съм разчитала много на нея. Радвам се, че получи този пост сега. Не е с най-лесния характер и определено не се впечатлява от авторитети. Човек трябва да заслужи нейното уважение.

Илияна Цанова, бивш вицепремиер в служебното правителство на Марин Райков

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. „Новият служебен вицепремиер Малина Крумова е възпитаник на Американския университет“ Новата,служебна министърка е възпитаничка на…. Жена е.

  2. Ето материал на в. „Труд“от преди броени дни: „Радев назначава за министър по еврофондовете виновничка за спиране на еврофондове. Директорът на Управляващия орган на Оперативна програма “Околна среда” при нейното замразяване в края на 2013 г. Малина Крумова се очаква да бъде назначена за служебен министър по еврофондовете. В мандата на втория кабинет “Борисов” Крумова е директор на Дирекция “Централно координационно звено”, разказва БГНЕС. Възстановяването на плащанията от ЕК става възможно година по-късно, едва след като България плаща над 100 милиона евро глоба под формата на “плоска” финансова корекция на цялата програма. Платените средства са за сметка на държавния бюджет. В края на 2013 г., когато Европейската комисия замразява разплащанията по Оперативна програма “Околна среда” заради нарушения при обществени поръчки в периода 2010-2013 г. (управление на Герб-1), Крумова отрича като директор на Управляващия орган да носи отговорност за допуснатите пропуски. Малко преди да бъде уволнена от тогавашния министър на околната среда Искра Михайлова, шефката на ОПОС все пак напуска МОСВ. От началото на 2014 г. до август месец същата година е съветник по европейските фондове към парламентарната група на ГЕРБ.“

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.