Най-страхотните двойки от медицинските драми

Дейзи Ланг – нежната лейди на бокса Трикратната световна шампионка днес е звезда в Холивуд и вдъхновява хората

Подписваме споразумение за сътрудничество с Индонезия

Националният съвет на БСП утвърди 120 кандидатури за кметове

Домусчиев отваря нов завод в Пещера Инвестицията е за 300 млн. лв., осигурява 200 работни места

Рибарите: Страшен сулган, 20 дни не можем да влезем в морето Чака се във вторник вълните да утихнат и да дойде "часът на истината" за паламуда

Окръжният прокурор Маргарита Георгиева за катастрофата с Караянчева: Експертизите ще изяснят механизма на произшествието

Жилищата за 1 евро в Италия – (не)изгодна оферта

Башар Асад подписа указ за всеобщата амнистия

Пожар край столичния квартал „Горубляне“ Запалили са се сухи треви и храсти

Над 160 огнеборци гасят пожар край Атина

Димитър Илиев: Целта ни е всеки мач да пълним „Лаута“

За какво мисли отсечената глава

Приключи доставката на втората партида руски комплекси С-400 за Турция

НСО: Разследване ще установи причината за пътния инцидент с Караянчева

Малина Крумова: Не е редно да правим политически шикалкавения с еврофондовете, защото ЕК винаги го използва

„Не е редно да си правим политически шикалкавения с еврофондовете, защото когато ние правим това, Европейската комисия винаги го използва. Тези вътрешни спорове, които си позволяваме да правим, всъщност пречат на изграждането на единна национална позиция и представянето й на европейско ниво“. Това заяви пред БНР вицепремиерът по еврофондовете в служебното правителство Малина Крумова

Еврофондовете не се спират или не спират заради някоя политическа партия на власт, а заради действия, свързани с процедури и правила. Няма абсолютно никакво значение кой е на власт. Важно е какво правиш, каза Крумова. Тя увери, че ще направи всичко възможно да няма нито една спряна оперативна програма.

Многогодишната финансова рамка и периодът на планиране на програмите обхващат дейността на различни правителства. Управлението на фондовете е дълъг цикъл, който обхваща мандата на три правителства и в една такава ситуация не можем да кажем, че това е заслуга само на един или друг, подчерта Крумова.

„Редно е най-сетне да се научим всички и като граждани, и като политически партии, че фондовете са национална кауза и за да ги използваме правилно, те да водят до максимални ползи трябва да фокусираме дебата върху това каква да е стратегията, която стои зад фондовете, какви са резултатите, които искаме да постигнем с тях, а не дали Брюксел ни ги спира на нас или на тях“, коментира Крумова.

Нашият национален дебат Европейският съюз го рамкира. ЕС определя една обща рамка – било тя стратегическа, политическа или законодателна и ние трябва да се вместим в нея. Как ще се вместим в тази рамка е въпрос на национално решение.

Когато липсва разбиране и яснота за сложните процеси, които стоят зад рязането на лентички е много удобно да се правят спекулации с неща, в които обществото не може да вникне в детайли. Точно това се получава тук. На национално ниво се представя една информация по начин, който хората да възприемат емоционално, а в същото време това доста пречи, обясни още вицепремиерът по европейските фондове.

От 2007 година насам Малина Крумова се занимава с управление на структурните фондове, а целият й професионален опит е свързан с управление на програми и проекти. Гледа на себе си като на експерт от кариерата. Запитана дали тя е човекът на ГЕРБ в служебното правителство на проф. Огнян Герджиков, тя посочи:

Смея да твърдя, че съм политически неангажирана. Причината да съм в това правителство вярвам е, че имам дългогодишен опит в управлението на европейските средства, така че – не, не съм човекът на ГЕРБ.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.