Малина Крумова: Новата агенция за пътна безопасност ще заработи от началото на следващата година

В рамките на една година броят на жертвите по пътищата може да намалее с 20%, заяви бившият зам.-министър

Бившият зам.-министър на регионално развитие Малина Крумова заяви пред БНТ, че новата държавна агенция към Министерския съвет за безопасност на пътя ще заработи от началото на следващата година и тя ще е 12-ти поред орган, който ще се бори за безопасността на пътищата и намаляване на броя на жертвите при катастрофи.

"Проблемът с катастрофите по пътищата е системен - той включва елементите водач и поведение, състояние на автомобилния парк, пътища, реакция при ПТП, лекарска и долекарска помощ. Всеки от тези държавни органи има отделни функции в рамките на неговите компетенции. Новата агенция ще се грижи за координацията между всички тях и също така ще има аналитични функции. Целта беше да се създаде гъвкав орган, който може да реагира на предизвикателствата и да бъде постоянен партньор на обществото", заяви Крумова.

Тя е категорична, че новата държавна агенция ще може да постигне реални резултати в намаляването броя на жертвите по пътищата.

"Считам че в рамките на една година може да намалее с 20% броят на жертвите по пътищата - много усилия вече са положени, има приета стратегия, която постига известно намаляване, но то не е достатъчно. Една от основните причини да няма съществен резултат е именно липсата на координация и проследяване на действията", каза още бившият зам.-министър.

Коментари

Задължително поле