Малина Крумова: 96% от катастрофите се дължат на грешки на водача

Снимка: Пламен Стоименов

96% от катастрофите според статистиката се дължат на грешки на водача, но не се стига до заключение какво е предизвикало тези грешки и да се потърси превенция в бъдеще. От обективните фактори сред основните причини за пътните произшествия е скоростта, заяви председателят на Държавната агенцията за "Безопасност на движението по пътищата" Малина Крумова пред БТВ.

80% от нарушенията по родните пътища са дело на 20% от шофьорите, каза Крумова.

Според нея именно към тези водачи на превозни средства, които са нарушители рецидивисти, трябва да се насочи вниманието и санкциите. Що се отнася до размера на глобите, Крумова смята, че не той е толкова важен, а ефективността на събирането им и да не се позволява усещането за безнаказаност в нарушителите.

"Категорично сме на мнение, че трябва да се обективизира изпитът за правоспособност на водачите, за да се установи дали той има необходимите знания и умения", заяви Малина Крумова и отбеляза, че познаването на Закона за движение по пътищата не те прави автоматично правоспособен и адекватен шофьор.

"Тук става въпрос и за управление на автомобил, което е и моторно-двигателно умение", смята Крумова, но според нея не става въпрос за автоматично увеличаване на часовете по кормуване, а за придобиването на адекватни умения като шофьор.

Като пример председателят на Държавната агенцията за "Безопасност на движението по пътищата" посочи факта, че не се преподава шофиране с висока скорост, каквато е позволена по магистралите у нас. "До края на месец септември статистиката на катастрофите се движеше сравнително добре в сравнение с миналата година, но имахме един изключително тежък юни в това отношение. Беше доста трагичен и черен. През октомври има тежки катастрофи", разкри Крумова.

Последната тежка катастрофа край Крън, която отне шест човешки живота, показва, че имаме млад и неопитен водач с безотговорно поведение. Скоростта е била висока, а на мястото на сблъсъка дори няма спирачен път."Важно е цялото общество да възприема безопасността по пътищата като своя кауза, защото ако в една такава ситуация останалите, които са били с него в колата, чудя как не са го спрели", заяви Крумова.

Коментари

Задължително поле